UČENICI SE TUKU JER SU IM RODITELJI U SVAĐI! DIREKTOR ŠKOLE NA UMKI OČAJAN: Ne znam više šta s njima da radim! Evo kome se obratio
Foto: Profimedia, Kurir

NASILJE

UČENICI SE TUKU JER SU IM RODITELJI U SVAĐI! DIREKTOR ŠKOLE NA UMKI OČAJAN: Ne znam više šta s njima da radim! Evo kome se obratio

Društvo -

Dragan Mišić, direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" na Umki, očajan je jer ne zna kako da reši problem vršnjačkog nasilja između trojice učenika! On je, kako tvrdi, preduzeo sve zakonske mere, ali za ovaj problem krivi roditelje problematičnih učenika, koji su zavađeni odranije!

Našoj redakciji najpre se obratila majka jednog od učenika viših razreda ove škole s tvrdnjom da je njeno dete žrtva vršnjačkog nasilja od oktobra prošle godine, kao i da škola ništa ne preduzima.

- Tada su mog sina četvorica učenika iz istog razreda napala noževima. Presreli su ga posle nastave u blizini škole, ali on je pobegao. Nakon toga su se dva učenika ispisala iz škole, a mog sina su druga dvojica nastavila da maltretiraju. Nisu kažnjeni, a meni je direktor savetovao da ispišem svoje dete. Od tada se napadi na njega samo nižu - tvrdi za Kurir ova majka.

01:39

Vlada Srbije je pokrenula platformu Čuvam te za prijavu vršnjačkog nasilja

Ona navodi i da je jednom prilikom na školskom hodniku njeno dete uzvratilo nakon napada i nastavnice su morale da razdvajaju decu.

- Direktor sinu daje ukor, a na pitanje da li su ova dva učenika kažnjena, nikad nisam dobila odgovor. Uložila sam i pritužbu na disciplinski postupak - navodi ona.

Poslednji napad na njeno dete odigrao se van škole, kada su ga dvojica učenika držala za noge i vrat i tukla.

- To je prijavljeno policiji, i tad su potezali nož. Moj sin je samo odgurnuo jednog od njih. Oni stalno nose noževe, boksere i palice u školu. Jedna od majki tih učenika nagovorila je druge roditelje da pišu peticiju da se moje dete ispiše iz škole i da ne šalju decu u školu sve dok moje dete ide na nastavu - priča sagovornica.

S druge strane, direktor škole Dragan Mišić tvrdi da su sva tri učenika problematična, kao i da su svi bili kažnjeni.

- Taj učenik, čija vas je majka zvala, ima taktiku da provocira i vređa prvi, i onda deca reaguju na to. Poslednji incident desio se pre nekoliko dana, koškanje je počelo u autobusu, a sukob je nastavljen kad su izašli iz prevoza. Prvo je taj učenik uhvatio za vrat jednog od ove dvojice učenika i onda su krenuli da se tuku - priča Mišić, navodeći da im je tako ispričao svedok kome veruje više nego učenicima, a o svemu su obavešteni policija i Centar za socijalni rad.

- Za noževe koje majka spominje nemam saznanja, kao i za te učestale napade. Znam za dve tuče između njih. Svakako će opet biti pojačan vaspitni rad, oni su već išli na razna predavanja, razgovore kod psihologa i pedagoga, škola radi sa tom decom. Ja sam ih i kažnjavao, ali za ono što je van škole ne mogu da pokrenem disciplinski postupak. Roditelji ne vaspitavaju decu, vlada ogromna netrpeljivost među odraslima, oni su u svađi odranije i to su preneli na decu. Obratio sam se i Ministarstvu prosvete za pomoć da vidimo šta još možemo da uradimo, da se, ne daj bože, ne dogodi nešto i ne ode mast u propast! - navodi Mišić.

Ministarstvo prosvete

Prikupljaju informacije

U Ministarstvu prosvete potvrdili su za Kurir da su obavešteni o slučaju u osmoletki na Umki. Kažu da je tamo ranije postupala i prosvetna inspekcija, a sada prikupljaju dodatne informacije o poslednjem slučaju vršnjačkog nasilja.

Kaže da su i roditelji dolazili na sastanke, ali da su rezultati kratkoročni:

- Bilo je suočavanja, dolazili su s decom na razgovore, ali to se pretvori u optuživanja, svađe.. Imali smo suočenja da se to prevaziđe, ali primire se nakratko i onda opet ulaze u sukobe. Najveći problem je ovde u roditeljima! Više ne znam šta da radim!

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:33

Zemunska osnovna škola jedina u Srbiji obučava nastavnike o nasilju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track