VERAN MATIĆ: Odluka suda u Strazburu da se Radonjiću i Romiću isplati po 1.000€ nema nikakav uticaj na suđenje za ubistvo Ćuruvije
Foto: Kurir televizija

predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara

VERAN MATIĆ: Odluka suda u Strazburu da se Radonjiću i Romiću isplati po 1.000€ nema nikakav uticaj na suđenje za ubistvo Ćuruvije

Društvo -

BEOGRAD - Nepravosnažna presuda Evropskog suda za ljudska prava kojom je optuženima za organizovanje i realizaciju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, dodeljena naknada nematerijalne štete u iznosu od po 1.000 evra zbog dužine trajanja pritvora i zbog trajanja postupka pred Ustavnim sudom o toj žalbi, nema nikakav uticaj na samo suđenje za koje su optuženi - za ubistvo Slavka Ćuruvije, navodi u svojoj izjavi Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara povodom presude Evropskog suda za ljudska prava.

On dodaje i sledeće: "Ta presuda nije od značaja za činjenice i dokaze koji su izvedeni u postupku, a time ni za donošenje konačne presude u slučaju ovog brutalnog ubistva. Takođe, ta odluka ne može da umanji njihovu odgovornost, koja je nesumnjivo utvrđena u dve prvostepene presude kojima je Radonjiću i Romiću već izrečena kazna zatvora od 30 i 20 godina za ovaj težak zločin."

"Podsećanja radi, prvostepeno veće suda za organizovani kriminal nije postupilo po navodima i instrukcijama Apelacionog veća, već je donelo potpuno identičnu presudu čime je ovaj proces dodatno i nepotrebno produžen. Za naše društvo je ključna presuda za ubistvo novinara i adekvatno kažnjavanje odgovornih, a ne dužina trajanja njihovog pritvora, koja spada u domen ljudskih prava optuženih u ovom predmetu. Da li je pritvor trajao duže nego što je trebalo o je pitanje za Evropski sud koji je doneo ovakvu odluku, kao i za domaće pravosuđe koje je razmatralo trajanje njihovog pritvora. Sve okolnosti vezane za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije koje su rasvetljene u dosadašnjem toku postupka ukazuju da je državni bezbednosni aparat najbrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike tadašnjeg režima. Nepravosnažno osuđeni Radonjić i Romić podneli su 2016. godine predstavku Evropskom sudu za ljudska prava protiv svoje države od koje su svojevremeno dobili mnoge privilegije. Odluka je doneta nakon gotovo 7 godina", zaključuje Matić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track