Najnovije vesti

SRBIJA NAJBOLJA U EVROPI U DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI KATASTRA! Iz UN u Ženevi poručeno da bi svi trebalo da se ugledaju na nas!
Borko Drašković, direktor RGZ, Foto: Kurir, screenshot

Izuzetne pohvale

SRBIJA NAJBOLJA U EVROPI U DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI KATASTRA! Iz UN u Ženevi poručeno da bi svi trebalo da se ugledaju na nas!

Društvo
10:51h

U Ženevi je održana 13. sednica Radne grupe za zemljišnu administraciju Ujedinjenih nacija (WPLA), kojoj su prisustvovali predstavnici zemalja članica Ekonomske komisije za Evropu (UNECE).

Razgovaralo se o temama vezanim za zemljišnu administraciju i upravljanje nepokretnostima. Srbiju je predstavljala delegacija iz Republičkog geodetskog zavoda koju su činili direktor mr Borko Drašković i pomoćnik direktora za razvoj i inovacije Darko Vučetić.

Na sednici u kancelariji Ujedinjenih nacija u Ženevi predstavljena je studija o sigurnosti prava na napokretnostima u UNECE regionu u kojem je Srbija rangirana među prvih deset zemalja u Evropi.

U studiji o digitalnoj transformaciji u zemljišnoj administraciji Srbija je navedena kao primer najbolje evropske prakse u digitalnoj transformaciji upravljanja nepokretnostima. U studiji se naglašava da je Srbija napravila značajan napredak u digitalizaciji evidencija i poslovnih procesa, kao i u kreiranju digitalnih usluga za korisnike.

mr Borko Drašković, direktor RGZ, ponosan na rezultate
mr Borko Drašković, direktor RGZ, ponosan na rezultatefoto: rgz.gov.rs

Poseban fokus je stavljen na uspešnu digitalizaciju, digitalnu reformu zakonodavnog okvira i optimizaciji procesa. Studiju je predstavio prof. Hartmut Miler ispred Internacionalne federacije geodeta (FIG) koji je u istakao da su rezultati koje je Srbija postigla za veoma kratko vreme zaista impresivni i predložio svim učesnicima da se sa tim upoznaju i da se ugledaju na taj primer dobre prakse.

Radna grupa za zemljišnu administraciju formirana je kako bi se bavila pitanjima vezanim za zemljišnu administraciju, uključujući pravne, institucionalne, tehnološke i organizacione aspekte.

Cilj WPLA je da pomogne zemljama članicama UNECE da unaprede svoj sistem zemljišne administracije i da odgovore izazovima koji se javljaju u tom sektoru, poput klimatskih promena, urbanizacije, promene korišćenja zemljišta i drugih faktora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track