NAVALA NA KBC "BEŽANIJSKA KOSA" OD RANOG JUTRA: Dr Zdravković: Ove bolesti su ubica broj 1! OVDE ZA 2 MINUTA SPASAVATE GLAVU!
Foto: Printscreen

važno

NAVALA NA KBC "BEŽANIJSKA KOSA" OD RANOG JUTRA: Dr Zdravković: Ove bolesti su ubica broj 1! OVDE ZA 2 MINUTA SPASAVATE GLAVU!

Društvo -

Ispred KBC "Bežanijska kosa" za nepuna dva sata više od 350 ljudi uradilo je ultrazvuk trbušne aorte u okviru pilot projekta besplatnog skrininga aneurizme (proširenja) trbušne aorte. Ova beogradska bolnica oborila je rekord u dosadašnjem karavanu pokretnog ultrazvuka, koji je prošao nekoliko gradova Srbije, a koji će suzra i prekosutra zavrnu stanicu imati u UKC Srbije.

Doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" za zadovoljstvom je dočekala jutros stotine pacijenta koji su u redovima čekali na dva minuta koja život spasavaju. Samo toliko potrebno je za ultrazvuk trbušne aorte, koji su stručnjaci radili u vozilu ispred ove bolnice.

Redovi, KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković
foto: Kurir TV

- Fantastičnoj akciji koja je bitna za sve koji žele da provere svoje zdravlje jer kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan i u Srbiji i u svetu. Ova akcija koju je predložila struka izuzetno je bitna za pacijente, ideja je doc. dr Igora Končara i Udruženja kardiovaskularnih hirurga. KBC "Bežanijska kosa" je to podržala, izuzetno smo srećni da našim pacijentima možemo da obezbedimo brz skrining - kazala je za Kurir dr Zdravković.

KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković, Redovi, Pregled
foto: Printscreen

Za zdravstvenu zaštitu, a posebno skrining, istakla je dr Zdravković, bitno je da bude dostupna svima i da pacijenti brzo dobiju informaciju da li je potrebno dalje ispitivanje ili je njihovi zdravstveno stanje zadovoljavajuće.

- Najveći je dobio informaciju da su zapravo zdravi, ali jedan broj je neophodno da utvrdi da će bit za lečenje, a manji broj za operaciju - navela je dr Zdravković.

KBC Bežanijska kosa
foto: privatna arhiva

Među pacijentima je bio i stariji čovek koji ima dijabetes tip 1 i tri bajpasa.

- Na televiziji sam video da se ovde radi pregled trbušne aorte, i došao sam jutros. Nismo puno čekali, sve je savršeno organizovano i hvala svima na tome - naveo je ovaj Beograđanin.

Idejni tvorac akcije je vaskularni hirurg dr Igor Končar s Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC Srbije naglasio je da od pucanja aneurizme trbušne aorte u Srbiji premine oko 200 osoba.

- Obolevaju stariji od 65 godina, uglavnom pušači a kampanjom smo hteli da pokažemo kako može na brz i jednostavan način da se to otkrije - istakao je dr Končar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track