LEKARI UPOZORAVAJU: Čuvajte se OVIH PARAZITA u prirodi da ne postanete INVALIDI! Deca i psi POSEBNO ugroženi, evo kako se sačuvati
Krpelj, Foto: Shutterstock

BUDITE NA OPREZU

LEKARI UPOZORAVAJU: Čuvajte se OVIH PARAZITA u prirodi da ne postanete INVALIDI! Deca i psi POSEBNO ugroženi, evo kako se sačuvati

Društvo -

S dolaskom lepog vremena i zbog boravka u prirodi veće su šanse da vas ujede krpelj! Zato budite na oprezu, ukoliko se već suočite sa ujedom ove napasti, nemojte ga ignorisati jer može doći i do invaliditeta, upozoravaju stručnjaci za Kurir!

Nakon snega i kiše stiže nam toplije vreme, vegetacija se budi, što dovodi i do najezde ovih krvopija. Sagovornici Kurira apeluju da, ukoliko dođete u situaciju da vas ubode krpelj, obratite pažnju na simptome lajmske bolesti. U mnogim parkovima u kojima borave i igraju se mala deca, ali i psi, trava još nije pokošena, stoga ukoliko u narednom periodu planirate boravak u prirodi, budite posebno oprezni.

Krpelj
Krpeljfoto: Profimedia

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da krpelji mogu biti prenosioci raznih bolesti, ali najčešće prenose bakteriju koja izaziva lajmsku bolest.

- Krpelj je parazit koji se nalazi, naročito početkom proleća, u travi, parkovima, šumama, i napada životinje i ljude. Nije svaki zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, ali mora se voditi računa i proveriti svaki ubod - objašnjava dr Šehić.

Činjenice

Saveti/Ukoliko vas ujede krpelj

- mesto uboda ne mazati alkoholom, benzinom ili acetonom

- krpelja uhvatiti pincetom za rilicu

- okrenuti ga suprotno od kazaljke na satu

- mesto uboda dezinfikovati

- pratiti mesto uboda

- ako se pojavi crvenilo, javiti se lekaru

Ona dodaje da nakon boravka u prirodi treba prekontrolisati kožu, a krpelja eliminisati ukoliko je uočljiv.

- Mesto uboda pre vađenja krpelja ne treba mazati alkoholom i benzinom, već pincetom uhvatiti krpelja za rilicu i okrenuti ga suprotno od kazaljke na satu. Bitno je da to mesto nakon vađenja bude praćeno. Ukoliko se u roku od nekoliko dana pojavi crvenilo, to može biti znak da je krpelj bio zaražen - navodi sagovornica Kurira.

Dr Šehić naglašava da problem može nastati ukoliko se to ne prijavi lekaru, dodajući da ne treba ignorisati ni temperaturu koja se može javiti nakon mesec dana.

- Ako i to bude zanemareno i tretirano na svoju ruku, može se desiti da prođe i nekoliko godina i da dođe do simptomatologije naročito neuroloških oboljenja, oštećenja nerava, centralnog nervnog sistema, a sve to može da se iskomplikuje i ta osoba je kandidat za invaliditet! - ističe dr Šehić.

Dr Radmila Šehić
Dr Radmila Šehićfoto: Printscreen

Preventivne mere

Nositi duge rukave i nogavice

Doktorka Sonja Giljača navodi da se tokom boravka u prirodi možemo zaštititi nošenjem dugih rukava i nogavica, kao i uvlačenjem nogavica u čarape.

- Prva preventivna mera je uređivanje zelenih površina, košenje, uklanjanje rastinja. Savetuje se i upotreba repelenata protiv krpelja za kožu, što treba primenjivati više puta tokom dana. Posle boravka u prirodi kožu pregledati, a odeću staviti na pranje. Naročito treba obratiti pažnju na kosmati deo glave. Ako dođe do uboda, savet je da se građani jave u zdravstvenu ustanovu kako bi krpelj bio stručno izvađen i da bi bili pod zdravstvenim nadzorom nakon uboda. Ako je neko baš udaljen, krpelja može izvaditi sam pincetom, a tek nakon toga mesto uboda treba dezinfikovati - objasnila je dr Giljača.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Sonja Giljača kaže za Kurir da je važno da se lajmska bolest adekvatno leči.

- Prvi simptomi se mogu javiti i nakon 30 dana, u vidu crvenila, bolova u zglobovima, povišene temperature, i to je prvi stadijum lajmske bolesti. Ukoliko lečenje izostane, može doći do manifestacije drugog stadijuma bolesti - ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, vrtoglavice i nepravilnog rada srca. U slučaju da je i to propušteno, posle 10 meseci ili više godina može doći do trajnog oštećenja nervnog sistema i to je treći stadijum, a na kraju dolazi do invalidnosti - upozorava dr Giljača.

Činjenice

Simptomi lajmske bolesti

- crvenilo kože

- povišena temperatura

- ukočenost vrata

- vrtoglavica

- otečeni zglobovi

- nepravilan rad srca

- zapaljenje mozga i kičmene moždine, koje postepeno napreduje

- zamor

- smetnje u pamćenju

- utrnulost završetka udova

- bolovi, slabost i grčevi u mišićima

- invaliditet

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

03:12

Analiza krpelja u JKP Gradska čistoća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track