ČETVRTACI PEVALI O S.KSU U TROJE, SVI SE ZGRANULI: Klinci znaju stihove o bludu i narkoticima, a EVO KOJE SU POSLEDICE (VIDEO)
Četvrtaci se zabavljaju uz "Koktel ljubavi", Foto: Čitalac Kurira

BURA

ČETVRTACI PEVALI O S.KSU U TROJE, SVI SE ZGRANULI: Klinci znaju stihove o bludu i narkoticima, a EVO KOJE SU POSLEDICE (VIDEO)

Društvo -

Snimak učenika četvrtog razreda osnovne škole izazvao raspravu o tome ko je kriv i da li đaci uopšte znaju šta slušaju, jer pored "Koktela ljubavi" i dalje je popularna, recimo, pesma "Bičuj, bičuj me"

"Moja je cura luda ko bura i neće se buniti što ćemo noćas ti, ja i ona utroje se družiti..." Ovo su reči pesme "Koktel ljubavi" pevača Nedeljka Bajića Baje, koja je postala tema osude i zgražavanja nekih roditelja nakon što su čuli da se puštala u autobusu kojim su deca učenici četvrtog razreda jedne beogradske osnovne škole krenula na ekskurziju.

Učitelj koji je vodio decu na putovanje je snimak prosledio roditeljima, valjda misleći da će biti zadovoljni što su im deca lepo raspoložena na putu. Međutim, taj snimak je zabrinuo roditelje, koji smatraju da ovakve postupke nastavnog kadra treba sankcionisati, jer ne žele da im se deca u toj dobi zabavljaju uz takvu muziku. To je pokrenulo lavinu komentara, iako ovo nije novina.

U pitanju je pesma koja je hit već 20 godina i koju mladi često slušaju. A i inače slušaju pesme u kojima se peva o seksu, sponzorušama, narkoticima, to im je repertoar čak i u igraonicama, a jedna od i dalje popularnih pesama među njima je i "Bičuj, bičuj me" od MC Stojana.

Ispod video-snimka iz autobusa koji se pojavio na internetu neki su konstatovali da deca verovatno i ne shvataju o čemu pevaju...

"Realno, svašta smo pevali, a nismo imali pojma šta znači" - samo je jedan od komentara. Psiholog Jelena Kenić potvrđuje da deca nisu svesna značenja ovakvih pesama.

Jelena Kenić
Jelena Kenić foto: Kurir televizija

- Pesme koje su "hitovi" napravljene su tako da brzo ulaze u uši. Pevuše se bez preteranog unošenja u sadržaj teksta. Deca zato tako lako prihvataju te stvari, ona samo čuju nešto pevljivo. Veoma brzo nauče jednostavan tekst, iako najčešće ne razumeju njegovo pravo značenje, a i ne analiziraju ga - kaže Kenićeva i dodaje da krivica nije samo na nastavniku.

- Roditelji prebacuju nastavnicima što deca u autobusu, na izletima i ekskurzijama, slušaju te pesme, a moje kolege nastavnici kažu da deca sama traže i da ih već znaju napamet. Nastavnici ih ne izlažu tome u školi, to je sigurno, niti su mogli od njih da saznaju za takve pesme. Roditelji se ne pitaju gde su njihova mala deca već puno puta čula i naučila pesme nad kojima se oni zgražavaju. Mislim da bi trebalo - navodi psiholog Jelena Kenić. A sličnog mišljenja su bili mnogi koji su komentarisali snimak:

- Vi ste opremili decu telefonima, tabletima i raznim uređajima na kojima je bezbroj sadržaja neprimerenih za mlađe od 18 godina. Mnogima prija kad dete nabije slušalice u slušne kanale i osami se iza brave, mirno, tiho, nije zahtevno i prohtevno, pa onda isti ti roditelji upiru prstom u učitelja ili nastavnika.

Nedeljko Bajić Baja - Koktel ljubavi

Moja je cura luda ko bura I neće se buniti Što ćemo noćas ti, ja i ona Utroje se družiti

MC Stojan - Bičuj, bičuj me

Video sam ribu Ima dobru sisu Reko sam joj, ovi frajeri za tebe nisu Ja sam pravi frajer Mnogo dobro j**** Nisam dugo seko nokte, ima da te grebem

Suzana Trajković

Bonus video

00:29

Četvrtaci na ekskurziji pevaju Koktel ljubavi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track