"OVDE SU KRIMINALCI I PROSTITUTKE UZORI, ZAMISLITE KAKO JE DECI" Stručnjaci: Promovišu ih od 90-ih na nacionalnim frekvencijama
Foto: Kurir Televizija, Nenad Kostić

zabrinjavajuće

"OVDE SU KRIMINALCI I PROSTITUTKE UZORI, ZAMISLITE KAKO JE DECI" Stručnjaci: Promovišu ih od 90-ih na nacionalnim frekvencijama

Društvo -

Vest o stravičnoj tragediji koja se dogodila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, potresla je, ne samo Srbiju, već čitav region. Postavlja se pitanje koji je uzrok ovakvog ponašanja jednog četrnaestogodišnjaka?

Na ovo pitanje davali su moguće odgovore prof. dr Zorica Mršević, istraživačica fenomenologije nasilja, sa Fakulteta za evropsko-političke studije i dr Marija Đorić, naučni saradnik u Institutu za političke studije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ne verujem u to da smo svi krivi jer onda niko nije kriv. Jasno je da se kao društvo brutalizujemo i da ima više porodičnog i svakog drugog nasilja. Ne verujem u to da smo svi zakazali. Ovo jeste razlog da se preuzmu neke mere, ali ovakvi zločini se ne mogu sprečiti.

01:31

NISMO SVI KRIVI, JER ONDA NIKO NIJE KRIV! dr Đorić ukazala na to KO SNOSI ODGOVORNOST za masakr na Vračaru: TO NIJE NORMALNO!

- Ja sam još 2021. objavila tekst o deci žrtvama ubistava, verujući da se to dešava na nekom drugom kontinentu, u nekoj drugoj zemlji, u Americi, Africi i sporadično u Evropi. Kod nas je ipak druga kultura i drugačiji odnos prema oružju, ali eto desilo se i kod nas. Kažu da u Americi nikad nije bilo više pucnjava nego ove godine, tako da je verovatno i to imalo uticaja - rekla je Mršević i naglasila:

- Moguće je da je dete ubica poželelo svoj deo medijske slave i prisustva. To se u kriminologiji zove kopiket.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Božić je konstatovala da se juče dogodila nacionalna tragedija, a kao glavnog "krivca" označila je kako kaže kontaminirajuće medijske sadržaje.

- Ovo je jedna nacionalna tragedija. Saglasna sam sa profesorkom koja je rekla da kada smo svi krivi niko nije kriv. Ja ovo doživljavam kao jednu vrstu strukturalnog nasilja. Ono je takvo da nikad ne znate ko je konkretan krivac. Ali hajde da budemo otvoreni, mi se kao društvo nalazimo u jednom veoma problematičnom moralnom kontekstu - kaže Božić i dodaje:

- Vidite kako odrastaju naša deca. Nasilje ima jednu komunikativnu funkciju i uvek šalje neku poruku. Da li je normalno da mi na nacionalnim televizijama promovišemo prostituke i kriminalce? Godinama imamo taj nasilni narativ još od devedesetih. Šta mislite kako je detetu u sredini gde su uzori prostitutke i kriminalci? Mi moramo da odreagujemo tako da se ukinu ti kontaminirajući medijski sadržaji.

Kurir. rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja