"SVI RANJENI U MLADENOVCU IMAJU PROSTRELNE RANE, UGROŽENI SU" Grujičić kroz suze o povređenima u dva masakra: Tragedija je velika!
Foto: screenshot Pink tv

"SVI RANJENI U MLADENOVCU IMAJU PROSTRELNE RANE, UGROŽENI SU" Grujičić kroz suze o povređenima u dva masakra: Tragedija je velika!

Društvo -

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić obratila se javnosti ispred Urgentnog centra u Beogradu i saopštila kakvo je zdravstveno stanje teško povređenih u dva masakra koja su za manje 48 sati zadesila Srbiju.

- Medicina nije zakazala. Veliki broj mojih kolega koji su bili tu, radili su non-stop. Ne pamtimo ovakvo vreme od devedesetih. Dva dečaka iz Tiršove su puštena kući, devojčica je kritično. UKC devojčica i profesorka će ići još jednom na operaciju. Juče je bilo 13 povređenih, a sve povrede su nanete vatrenim oružjem - kaže Grujičić.

Danica Grujičić
foto: screenshot Pink tv

- Dečak i devojčica i zajedno sa nastavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu, ali nažalost drugi dečak je u jako teškom stanju. Ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znake pomeranja ruku i nogu, te da tome moramo raditi. Kada je reč o pucnjavi od sinoć, pacijent M.M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i kože i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha, jutros je operisan, stabilan. N.N. devojka, 2006. godište, imala je povredu glave i bešike, hematom sa desne strane čeonog temena je odstranjen, nažalost, i pre operacije nije videla na levo oko i tu se zaglavio metak i nju će verovatno čekati još jedna intervencija. M.A, devojka 2005. godište je najteže povređena, imala je dva prostrela sa velikim oštećenjem, velike povrede jetre, bubreg je odstanjen, deo dvanaestopalačkog i debelog creva. Herojsku operaciju su radili moje kolege hirurzi. Mladiću je povređena arterija, ušao je u operaciju u stanju šoka, kolege su zaustavile krvarenje i rešili prelom desne natkolenice. Njemu sleduju dve intervencije. V. N, 2003. godine povrede natkolenice i prepone, biće urađene ortopedske intervencije. S.J. je operisan, operacije su završene u jutarnim setima, nema znake pomeranja nogu ali to može biti prolazno - istakla je Grujičić, pa nastavila:

U Urgentnom centru, u KBC "Dragiša Mišović" i u smederevskoj bolnici smešteni su povređeni iz masakra u okolini Mladenovca.

- Hvala hitnoj pomoći Mladenovca, koji su došli u roku od 10 minuta, njihove 3 ekipe, a posle njih 3 ekipe iz Smedereva koji su takođe brzo došli, a nakon 37 minuta od poziva došlo je 5 ekipa iz Beograda. Čak je i policija rekla prvo je stigla hitna pa tek onda mi. Kolege su napravile pravu trijažu. Hvala onima koji su učestvovali u razoružavanju ovog mladića, ali i mojim kolegama koji su sve uradili kako treba - rekla je ministarka i dodala da je sinoć 8 preminulo, a 13 zadobilo povrede i da su svi u životnoj opasnosti.

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Pink

- Želim da se zahvalim i svima koji su učestvovali u celoj akciji, a posebno mojim kolegama koji su sinoć ovde radili neverovatnom brzinom. Kolege su napravile pravu trijažu, ali nažalost tri pacijenta su preminula u Mladenovcu, kao i jedan dečak u Orašju. Pokušana je reanimacija, ali ništa nije uspelo, nažalos. Prostrelne rane su tkave da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba. Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Preminuli su na licu mesta. Sinoć je preminulo osmoro, a 13-oro je imalo povrede prostrelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti. Nikada ne možete biti sigurni kada su nanete povrede vatrenim oružjem.

Govoreći o incidentu Leskovcu, Grujičić je rekla da je dete pogođeno zrnom ugroženo jer je zrno pogodilo kritično arteriju nakon čega je dečak izgubio litar i po krvi.

- Devet psihijatara je otišlo u školu "Vladislav Ribnikar" na zahtev direktorke - rekla je ministarka. Nije tačno da nema empatije, zaboravili smo da su 99 odsto ljudi, pravi ljudi - završila je izlaganje ministarka i zahvalila se na humanosti.

Podsetimo, u masakru u selima kod Mladenovca Uroš B. je ubio osmoro i ranio 14 ljudi, a u sredu je učenik sedmog razreda ubio osam đaka u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i čuvara, a ranio šestoro učenika i nastavnicu.

U UC je smešteno troje đaka, od kojih je jedan teško povređen, i nastavnica, a u "Tiršovoj" je troje dece, među kojima devojčica koja je i dalje kritično.

U Urgentnom centru, u KBC "Dragiša Mišović" i u smederevskoj bolnici smešteni su povređeni iz masakra u okolini Mladenovca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track