MINISTARKA GRUJIČIĆ: Devojčica iz Beograda i dve devojke ranjene kod Smedereva i Mladenovca i dalje kritično
Arhivska fotografija, Foto: Printscreen Pink

najnoviji izveštaj o stanju ranjenih u dva zločina u beogradu

MINISTARKA GRUJIČIĆ: Devojčica iz Beograda i dve devojke ranjene kod Smedereva i Mladenovca i dalje kritično

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da su dve devojke koje su ranjene kod Mladenovca i Smedereva u kritičnom stanju, a vitalno je ugrožena i devojčica povređena u napadu u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Ona je za Radio televiziju Srbije rekla da su životno ugožene devojke koje su u napadu kod Mladenovca i Smedereva zadobile povrede glave, odnosno stomaka, kao i devojčica iz Beograda koja takođe ima neurohirurške povrede.

Potrebno testiranje učenika na narkotike, ali treba utvrditi način

Ministarka je ocenila da je potrebna kontrola đaka testiranjem na narkotike, ali da je to dodatni trošak i da mora biti utvrđen način, i da li će to prihvatiti roditelji. Ona je za RTS povodom predloga predsednika Srbije o obaveznom testiranju na narkotike u srednjim i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda, rekla da bi stručnjaci mogli da procenjuju ko treba da se testira na osnovu psiholoških testova koje bi učenici popunjavali.

"Možda je bolje da deca popunjavaju neke psihološke testove na osnovu kojih će struka reći ko treba da se testira, a ko ne", rekla je Grujičić.

Ona je dodala da takve analize zahtevaju dodatne troškove, ali i da treba razmišljati o tome kako će roditelji prihvatiti testiranje svoje dece. "To su hiljade analiza, zahteva i dodatnih troškova, a ne znam ni kako će roditelji te dece privatiti da moraju na šest meseci da se testiraju. Dajte da pustimo struku", rekla je ministarka zdravlja.

"Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve", rekla je Grujičić govoreći o devojčici ranjenoj u OŠ "Vladislav Ribnikar", koja je na lečenju na Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Prema njenim rečima, osim onih koji su u napadima u Beogradu i kod Mladenovca i Smedereva imali lakše povrede i već pušteni kući, sve ostale pacijente verovatno očekuje bar po još jedna hirurška intervencija.

U OŠ "Vladislav Ribnikar" 13-godišnji učenik K.K. ubio je 3. maja osmoro učenika i radnika školskog obezbeđenja i ranio šestoro đaka i nastavnicu, dok je dan kasnije u okolini Mladenovca i Smedereva 21-godišnji U.B. ubio osam osoba i ranio 14.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track