"NATO NA OVO SIGURNO NIJE RAČUNAO" Zoltan Dani o velikom podvigu Vojske SR Jugoslavije i njegove jedinice te 1999. godine
Zoltan Dani o padu F117 i 16, Foto: Slaviša Golubović/Privatna arhiva

bombardovanje

"NATO NA OVO SIGURNO NIJE RAČUNAO" Zoltan Dani o velikom podvigu Vojske SR Jugoslavije i njegove jedinice te 1999. godine

Društvo -

Penzionisani pukovnik PVO Vojske Jugoslavije Zoltan Dani komandovao je jedinicom 250. raketne PVO brigade, koja je oborila takozvani američki avion F-117 u Buđanovcima.

Buđanovci, Stelt, F117, pad F117A, Oboren Avion, NATO Agresija
foto: Printscreen/Youtube

Više puta je govorio za domaće medije na tu temu. A kaže da mu je obaranje "nevidljivog" najsjajniji trenutak u profesionalnoj karijeri, ali ističe da mu je pre svega važno to što je uspeo da sačuva celu jedinicu. Kaže i da su sile koje su nas bombardovale, usmeravale komandnu strukturu koja je bila u vojsci posle 5. oktobra.

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

O tome je govorio gost jutarnjeg programa, upravo pukovnik Zoltan Dani, koji je na samom početku dao uvid u pristunost NATO snaga u srpskim jedinicama, neposredno pre bombardovanja.

- General Veličković je bio komandant PVO. Kada su stavili pripadnike NATO snaga kao posmatrače on je dao ostavku. To su bili zvanični špijuni. Oni su bili tu da prikupe što više informacija i da prate sve što se događa, a došli su uoči bombardovanja, ali kada je počelo bombardovanje, bili su isterani - rekao je Dani.

Zoltan Dani
foto: Kurir tv

Šta je uloga NATO oficira za vezu, zbog kojih je kako ste naveli general Veličković dao otkaz? - zanimalo je voditeljku.

- Politička struktura je, želeći da smanji tenzije, pristala je na taj ograničeni broj ljudi koji su bili posmatrači. To se nikome nije sviđalo. Posle toga je potpisan Kumanovski sporazum i tehničke stvari koje su bile bitne za očuvanje nezavisnosti. Takođe se insistiralo da postoje posmatrači koji će biti u našim jedinicama, da se ne dozvoli da dođe do nekih eskalacija. Oni su dolazili po određenim zadacima i bilo im je dozvoljeno da uzmu bilo koji papir, šta god žele - kaže Dani.

F117, Zoltan Dani, NATO, NATO Bombardovanje, Stelt, Budjanovci
foto: Slaviša Golubović

Situacija je, naglašava on, bila ekstremno komplikovana.

- General Lazović kao i ja trudili smo se da dovedemo tehniku u ispravno stanje i da budemo spremni, jer su pretili sve vreme. Pratili smo situaciju kako se premeštaju njihove jedinice. Nebo se očistilo noć pred napad na Jugoslaviju i samo smo očekivali napad - otrkiva Dani.

04:40

ZOLTAN DANI: OBARANJE F117 i F16 -NAJSJANIJI TRENUTAK U MOJOJ KARIJERI

Najsjaniji trenutak u karijeri Danija i način na koji ga je on oborio u selu Biuđanovci, u svetskoj javnosti dočekan je kao puka slučajnost.

- Morate da imate potpuno ispravnu tehniku. Mi smo sa mnogo manje tehnike uspeli da se odupremo ogromnoj grupi zemalja, koje napadaju usamljenu Jugoslaviju, a tada ni Rusija nije bila uz nas. Oni su računali da ovaj zadatak ne može da se izvrši, ali "U rukama Vuka Mandušića, svaka je puška ubojita" - rekao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track