KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA U OŠ VLADISLAV RIBNIKAR? Lukić: Svaki razredni starešina imaće zadatak, jedna učionica ostaće zatvorena
Dragi Lukić, Foto: Nenad Kostić, Kurir TV

kurir tv

KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA U OŠ VLADISLAV RIBNIKAR? Lukić: Svaki razredni starešina imaće zadatak, jedna učionica ostaće zatvorena

Društvo -

Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ odlučio je da se učenici ove škole vrate u klupe, a posle nezapamćenog masakra koji se tu dogodio, kada je učenik ubio osmoro dece i čuvara, a ranio još njih šestoro, uključujući i nastavnicu istorije.

Ribnikar
foto: Kurir tv

Sednica Saveta roditelja održana je sinoć, a roditelji pojedinih učenika nisu bili saglasni sa odlukom o povratku u školske klupe, ali kako je i ranije najavljeno, učenici se vraćaju na nastavu po ciklusima.

Pomoć i podršku đacima roditeljima, ali i nastavnicima, pružaju psiholozi i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju KCS, brojne druge zdravstvene ustanove i udruženja.

O ovoj odluci razgovarala je voditeljka jutarnjeg programa Olja Lazarević sa Dragim Lukićem, članom Veća za obrazovanje GO Vračar, koji je ispričao kakve su bile reakcije roditelja.

Dragi Lukić
foto: Kurir tv

- Oni su predstavnici svojih odeljenja. Dugo se razgovaralo o ovome. Većina je za to da se deca vrate u svoje okruženje. Nastavnici su imali školsko veće i svi timovi koji se bave psihoterapijom prisutni su da pomognu. Krizni tim zaseda. Dogovor je da danas krenu i da se okupe i održe prvi čas i budu sa razrednim starešinama. Plan je da mlađi razredi krenu od 8-10, a druga smena od 12-14 časova. Tako da su svi danas po dva sata u školi - rekao je Lukić.

Danas će razgovarati i videti gde su.

- Radiće se u četvrtak i petak po rasporedu časova, četiri, pet časova. Važno je da deca dođu da razgovaraju da se zbliže u nesreći. Oni su zreli i družiće se više. Poslušaće savete struke... Deca, koja ne žele da dođu, imaće opravdane sastanke. Svaki roditelj poznaje svoje dete. Neka deca su to videla i doživela. Ulaz će biti iz ulice Svetozara Markovića, a sve je počišćeno da ih ne podseća na nesreću - kazao je.

02:39

OVO PLANIRAJU DA NAPRAVE NA MESTU KRVAVE UČIONICE Lukić: Deca se vraćaju u školu, a zvono neće oglašavati, da ne podseća na sve

Razredni starešina osmisliće dan.

- Zvono se neće oglašavati da ne bi podsećalo na iznenađenje, ali će se od četvrtka nastava nastaviti. Svi misle da ipak treba krenuti sa renoviranjem škole, da bi deca brže zaboravila to svoje okruženje, tako da, mi smo već pre šest godina stavili u plan da se ova škola renovira. Čeka se tender da se raspiše nabavka i krene sa radovima, a ova je nesreća sve ubrzala. Predlog je da se od učionice gde je počinjen zločin bude memorijalna soba i opomena. Sada je važno da deca izađu iz traume i da ne provode ovoliko vremena na internetu i da budu napolju sa drugom decom - rekao je Lukić i poručio roditeljima da više budu uz svoju decu.

Ulazak u školu će biti bolje obezbeđen, a upotreba mobilnih telefona ograničena.

- Uvek smo se mučili sa tim kako da zabranimo telefone. Njima telefoni služe za snimanje i tlačenje druge dece, a najviše je problema i vršnjačkog nasilja bilo zbog mobilnih telefona - dodao je Lukić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track