"DECA TREBA DA SE VRATE U ŠKOLU, ALI POD OVIM USLOVOM" Sagovornici Kurir TV: Pritisak na đake inače je OGROMAN u ovo doba godine
Foto: Petar Aleksić, Tamara Trajković/Espreso

povratak u klupe

"DECA TREBA DA SE VRATE U ŠKOLU, ALI POD OVIM USLOVOM" Sagovornici Kurir TV: Pritisak na đake inače je OGROMAN u ovo doba godine

Društvo -

Da li je sada pravi trenutak za povratak dece u školu u kojoj je počinjen masakr? Kako će deca doživeti vraćanje na mesto koje ih podseća na nemili događaj i da li će ponovo biti traumotizavana i izložena stresu ili je ipak dobro da se suoče sa strahom i vrate rutini i svakodnevnici, kako kažu stručnjaci?

Na ova pitanja odgovarale su u emisiji Puls Srbije Jelena Kenić, školski pedagog i psiholog i Katarina Šćepanović, član glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija i profesorka engleskog jezika.

puls
foto: kurir televizija

- Nisam sigurna da je savet roditelja doneo jedinstvenu odluku da se deca vrate na nastavu. Mislim da su mišljenja bila podeljena, a da je savet stručnjaka da se deca vrate u ovom trenutku i da se što pre suoče sa strahom, brigom i ostalim sličnim osećanjima koja ih obuzimaju kada ulaze u školu - rekla je Kenić i dodala:

- Mogla je, međutim, da se donese odluka i da deca mogu i treba da se vrate, ali u skladu sa njihovim pojedinačnim kapacitetima. Milslim da u ovom trenutku treba da imamo sluha za svako dete pojedinačno. Svako od njih ima individualne kapacitete ili nemogućnosti da se suoči sa nekim strahom ili nekom brigom i mislim da u skladu sa tim treba postupati. Predugo odlaganje odlaska u školu svakako nije dobro rešenje, ali potrebno je dosta tolerancije i fleksibilnosti.

puls
foto: kurir televizija

Šćepanović je istakla da je maj posebno stresan mesec za osnovce:

. Svakako deca treba nekim svojim tempom da se vraćaju u školu. Iz nekih privatnih izvora znam da neka deca iz Ribnikara sigurno neće danas krenuti u školu, kao i da postoje odluke nekih roditelja da do kraja godine ne šalju decu na nastavu. Pritisak u školama u maju zaista jeste neverovatan. Bliže se i prijemni ispiti, upis novih srednjoškolaca, završno ocenivanje, tako da maj jeste veoma stresan, haotičan i prepun zahteva za decu - rekla je Šćepanović.

01:29

DECA TREBA DA SE VRATE U ŠKOLU, ALI... Psiholog tvrdi da je odluka o povrtatku na nastavu trebalo da bude nešto drugačija

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track