VLASNICI ORUŽJA U PANICI KUPUJU SEFOVE, A NJIH NEMA! Trgovci otkrili kad će se ponovo pojaviti na srpskom tržištu (VIDEO)
Foto: Promo

kurir tv

VLASNICI ORUŽJA U PANICI KUPUJU SEFOVE, A NJIH NEMA! Trgovci otkrili kad će se ponovo pojaviti na srpskom tržištu (VIDEO)

Društvo -

Po slovu Zakona o oružju i municiji jasno su definisana pravila ko može da poseduje oružje, šta je od uslova neophodno ispuniti, kako se čuva i u koju svrhu sme da se koristi.

Isto su definisane inspekcijske kontrole i provere vlasnika. Najavljenim izmenama Zakona, menja se jedino rad nadležnih zaduženih za proveru psihofizičkih sposobnosti vlasnika oružja.

- Zakon o oružju i municiji je sasavim dobar ovakav kakav je ukoliko se sprovodi u delo.I do sada je postojala predviđena mera provere o načinu držanja i posedovanja oružja.

Postojala je obuka, sve mere koje su predviđene sada novim merama. Da li usled nedostatka kadrova, ljudstva, evidencije ili zanemarivanja. Mi imamo evidenciju da te mere nisu sprovođene - kaže Branko Bogdanović, urednik portala Oružje online.

Branko Bogdanović
foto: Kurir TV

A propisi jasno definišu da oružje i municija moraju biti u sefu, pod ključem i nikako zajedno sa municijom.

Zbog najavljenih rigoroznih kontrola, porasla je potražnja za sefovima i ormarima, trenutno ih nema na lageru licenciranih prodavnica u Beogradu, a kako kažu zaposleni nove porudžbine stižu naredne nedelje.

- Često dolazi do zabune da li sef treba da bude drven ili metalni. Mi sacetujemo metalni sef sa odvojenim pregradama za oružje i municiju, da bude pod ključem da se utipluje u zid da ne bude na dostupnim mestima kada se uđe u kuću - kaže Jovana Jelenić iz MP Tropik.

Jovana Jelenić
foto: Kurir TV

Revizija postojećeg Zakona o oružju i municiji između ostalog trebalo bi da smanji broj ilegalnog oružja. Nije za utehu, ali nismo jedina zemlja u Evropi koja pokušava strožijim zakonskim odredbama da naoružavanje nacije drži pod kontrolom.

O istom rešenju problema debatuju nemački poslanici u Bundestagu.

Goran Gajić
foto: Kurir TV

- Pre svega radi se o automatskom i i malokalibarskom oružju koje će biti stavljeno pod strožu kontrolu. REZ Prema novim zakonskim rešenjima drugačije će biti tretirano i takozvano gasno oružje,odnosno upotreba razno-raznih sprejeva i određenih supstanci koje zloupotrebom mogu dovesti u opasnost i ugroziti bezbednost grupa i pojedinaca - kaže Goran Gajić, novinar iz Nemačke.

02:40

VLASNICI ORUŽJA U PANICI KUPUJU SEFOVE, A NJIH NEMA! Trgovci otkrili kad će se ponovo pojaviti na srpskom tržištu

Ta bezbednost mogla bi biti nenamerno ugrožena novim merama o predaji ilegalnog naoružanja zbog straha od kazni, primećuju naši sagovornici. Plaši ih i mogućnost da se vlasnici istih oslobode bacanjem, čime bi ponovo mogla doći u posed dece i maloletnika. Zaključuju, da edukacija stanovništva mora biti preciznija kako bi se svaka moguća sumnja uklonila.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja