MOLIMO SE DA U DRUŠTVU PRESTANE PROMOCIJA RAZVRATA I NASILJA: Završen Sabor SPC, protekao u atmosferi tuge zbog masovnih ubistava
Foto: Printscreen/SPC

trajao od 14. do 20. maja

MOLIMO SE DA U DRUŠTVU PRESTANE PROMOCIJA RAZVRATA I NASILJA: Završen Sabor SPC, protekao u atmosferi tuge zbog masovnih ubistava

Društvo -

Ovogodišnje zasedanje Sabora SPC proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti našeg društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu. Tim povodom Sabor upućuje izraze saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima, saopštio je Sabor SPC po završetku redovnog zasedanja u Hramu Svetog Save od 14. do 20. maja.

- Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a s druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla - navodi se u saopštenju.

Potvrđeno je i pisanje Kurira da je Sabor doneo odluku da se dosadašnja Ohridska arhiepiskopija zvanično pripaja Makedonskoj pravoslavnoj crkvi.

- Sabor je analizirao i trenutno stanje i probleme crkvene prosvete, razmotrivši položaj veronauke i uvođenje državne mature u obrazovni sistem Srbije, tom prilikom su saslušani i izveštaji o radu svih obrazovnih ustanova srpske crkve. Komisiji za unapređenje crkvene prosvete povereno je sprovođenje u delo zaključaka ove diskusije - saopštio je Sabor.

Naglasili su i da je "Kosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije i da samoproglašena nezavisnost te pokrajine nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji (a o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo)".

- Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne. Stoga Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju - piše u saopštenju.

Na saborskim sednicama razmatrane su i posledice nekanonskog delovanja Rumunske pravoslavne crkve na teritorijama eparhija timočke i braničevske, ali i stanje naše crkve u okruženju i svetu. Sabor je posvetio pažnju i poljuljanim međureligijskim odnosima unutar bosanskohercegovačkog društva, ali i duhovnim i geopolitičkim posledicama ratnog sukoba u Ukrajini.

Kadrovske odluke

Ignjatije i Gerasim novi članovi Sinoda

U Svetom sinodu mandat je prestao episkopu sremskom Vasiliju i episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju, pa će oni postati u narednom jednogodišnjem periodu članovi zamenici ovog tela, a za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu ovom prilikom izabrani su episkop braničevski Ignjatije i episkop gornjokarlovački Gerasim. Za administratora upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske umesto dosadašnjeg administratora patrijarha Porfirija izabran je episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, dok je dosadašnji vikarni episkop, episkop marčanski Sava, izabran za vikarnog episkopa episkopa banjalučkog Jefrema, s dosadašnjom titulom.

Osvrnuli su se i na pojavu da se SPC posmatra kao potcenjivački raspoložena prema ženi:

- Odbacujući ovu optužbu kao neosnovanu i besmislenu, Sabor podseća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem. Sveti arhijerejski sabor poziva poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrednosti. Žena, bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track