SENIČIĆ O SRPSKIM PUTNICIMA ZAROBLJENIM NA SICILIJI: Kako su i gde turisti koji ne mogu nazad u Srbiju zbog erupcije vulkana
Seničić o srpskim turistima zarobljenim na Siciliji, Foto: EPA Orietta Scardino, Tamara Trajković

NIJE BEZBEDNO ZA POVRATAK

SENIČIĆ O SRPSKIM PUTNICIMA ZAROBLJENIM NA SICILIJI: Kako su i gde turisti koji ne mogu nazad u Srbiju zbog erupcije vulkana

Društvo -

Putnici, njih 100, koji su zarobljeni na Siciliji posle erupcije vulkana Etna su dobro i zbrinuti su, kaže za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA).

- Putnici koji su danas trebali da se vrate avionom u Srbiju su trebali da putuju letom "Air Srbije", ali je put otkazan iz bezbedonosnih razloga. U pitanju su uglavnom individualni putnici, a imamo i grupe koje su krenule sa agencijama. Oni su odmah nakon što se saznalo da je let otkazan dobili smeštaj, hranu. Postoje dve opcije za njihov povratak, jedna je da se čeka 26. maj, do kad će se očekuje da će se uspostaviti normalan avio-saobraćaj. Ako većini putnika to bude daleko, onda će se oni prebaciti trajektom na Maltu, odakle će se vratiti kući - kaže Seničić.

Proradio vulkan Etna
Proradio vulkan Etnafoto: EPA Orietta Scardino

Inače, vulkan Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, proradio je u nedelju i izbacio pepeo na Kataniju, najveći grad na istoku Sicilije.

Italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) saopštio je da oblaci i kišni dani ometaju praćenje erupcije, koja je nekada spektakularan prikaz vatre i lave.

- Pepeo je pao na Kataniju i na jedan grad na obronku planine Etna. Nije bilo izveštaja o povređenima. Monitoring je zabeležio dokaze o pojačavanju aktivnosti podrhtavanja poslednjih dana - saopšteno je u institutu.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video

00:21

PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja