U Subotici otvorena nova knjižara Službenog glasnika „Danilo Kiš“
Foto: ​​​​​​​Grad Subotica

U Subotici otvorena nova knjižara Službenog glasnika „Danilo Kiš“

Srbija -

U Subotici je danas, na Trgu republike 16, otvarena nova knjižara Službenog glasnika „Danilo Kiš“. Otvaranju knjižare prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor JP Službeni glasnik Mladen Šarčević, a tom prilikom je i predstavljena knjiga „Venac od trnja za Danila Kiša“ Milivoja Pavlovića, inspirisana životom i stvaralaštvom velikana srpske i svetske književnosti, rođenog Subotičanina.

Gradonačelnik Bakić je izrazio zadovoljstva što prisustvuje otvaranju Glasnikove knjižare „Danilo Kiš“ koja će, kako je rekao, davati posebnu notu ovom gradu, posebno u oblasti kulture, jer Subotica nosi i epitet grada kulture.

„Ono što je zajedničko za grad Suboticu i Službeni glasnik jeste bogatstvo nasleđa, duge tradicije. Službeni glasnik, osnovan 1992. godine, baštini tradiciju izdavanja službenih glasila koja počinje 1813. godine objavljivanjem 'Novina serbskih'. Ovo preduzeće će u avgustu ove godine obeležiti 210 godina tradicije objavljivanja službenih glasila. JP Službeni glasnik se po osnovnoj svojoj delatnosti bavi izdavanjem Službenog glasnika Republike Srbije, ali je izraslo i razvilo se u jednu od najznačajnijih izdavačkih kuća u našoj zemlji i okupilo, po strukturi svojih biblioteka, najeminentnije autore, urednike, fakultete i druge institucije. Ja bih u ime grada Subotice i u svoje lično ime poželeo puno uspeha i srećan rad knjižari 'Danilo Kiš', kao i da nam ojača ponudu u oblasti kulture“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

1 / 10 Foto: ​​​​​​​Grad Subotica

Direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević istakao je da će nakon Subotice Službeni glasnik nastaviti da širi mrežu maloprodajnih centara i da su za samo nekoliko meseci otvoreni centri u Tutinu, Pazaru, Požarevcu, Boru i drugim gradovima. Osim toga Šarčević je najavio i bolju saradnju sa obrazovnim sistemom kako sa douniverzitetskim tako i sa visokim obrazovanjem i sa oblašću nauke.

„Partner nam je Evropska komisija i Ministarstvo za evrointegracije tako da smo danas u prilici i da kolegama iz škola i fakulteta najavimo još jednu mnogo bolju saradnju. Kvalitet ove knjižare Danilo Kiš i privilegija da se ime koje ova knjižaara nosi i zadrži, se može meriti samo sa knjižarom iz Knez Mihajlove ulice u Beogradu koja nosi ime Gece Kona. Pozivam Subotičane da u narednom periodu ne samo posećuju i prate nova izdanja već da autori održavaju promocije na svim jezicima i budu naši dragi partneri da zajedno širimo kulturu“, naglasio je Mladen Šarčević.

Izabrane odlomke iz knjige, koja je pored više izdanja na srpskom jeziku, doživela i svoje mađarsko i italijansko izdanje, na promociji su čitali učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“, na srpskom, mađarskom i italijanskom jeziku.

O knjizi je govorio i njen autor, Milivoje Pavlović.

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track