KLJUČNI KORAK ZA BUDUĆNOST: Za maturante koji su odlučili koji fakultet će upisati, ovo je SVE ŠTO JE POTREBNO od dokumentacije
Fakulteti, upis, Foto: Shutterstock

kurir tv

KLJUČNI KORAK ZA BUDUĆNOST: Za maturante koji su odlučili koji fakultet će upisati, ovo je SVE ŠTO JE POTREBNO od dokumentacije

Društvo -

Maturanti bi trebalo da su do sada napravili jedan od najvažnijih izbora u životu, a ukoliko nisu, od toga ih deli malo.

fakultet, amfiteatar, predavanje
foto: Damir Dervišagić

Osim ostvarenog uspeha, budućim studentima neophodno je da ispune i tehničke obaveze prilikom upisa.

Upis na fakultete
foto: Kurir tv

- Ono što je potrebno od kandidata za upis u Univerzitet u Beogradu je diploma o stečenom srednjeg obrazovanja u trajanju od četiri godine, svedočanstva o završenim razredima, takođe ukoliko naši kandidati imaju neke od međunarodnih i državnih odličja mogu i to priložiti uz dokumentaciju za prijavu na fakultetu. Takođe i određeni formulari koji određeni fakulteti traže, kaže Stefan Kovačević, zamenik predsednika parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Upis na fakultete
foto: Kurir tv

Brucoši mogu da biraju između 99 studijskih programa na 31 fakultetu koliko ima Univerzitet u Beogradu. - Za ostvarivanje prava da se studira na teret budžeta Republike Srbije neophodno je da na listi upisa budu rangirani do konačnog broja koji je predviđen za studente koji se finansiraju iz budžeta kao i da ukupno imaju osvojen 51 poen. Studenti na samom upisu mogu da ostvare stotinu poena, od čega se četrdeset vrednuje uspeh iz srednje škole a šestdeset može da ostvari na prijemnom ispitu ili testu sklonosti u zavisnosti od fakulteta - rekao Stefan Malbašić, potpredsednik za nastavu studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Upis na fakultete
foto: Kurir tv

Prvi upisni rok počinje 21. i završava se 24. juna. Ukoliko ostane slobodnih mesta sledeći upisni rok biće u septembru. - Ima negde oko 15 hiljada mesta na Univerzitetu u Beogradu, od toga 10 hiljada je na budžetu i oko 5 hiljada je samofinansirajućih. Još ne znamo, pošto prijavljivanje još nije započeto ali najveće interesovanje je na fakultetu Organizacionih nauka gde se više od tri kandidata javlja na jedno slobodno mesto, zatim na pojedinim smerovima kao što je na Filozofskom fakultetu odsek za sociologiju gde im više od pet ili šest kandidata na jednom mestu -kaže Vladan Đokić rektor Univerziteta u Beogradu.

Trebalo bi napomenuti i da je 14 od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta podiglo cene školarine zbog inflacije.

Svaki novi početak je težak i zahteva upornost, a ulazak u studentski život predstavlja jedan od najizazovnijih perioda. Zato dragi brucoši, pripremite se za potpuno novo iskustvo koje će biti veoma dinamično, ali i uzbudljivo jer vas čeka mnogo lepih poznanstava, znanja i dostignuća.

03:00

UPIS NA FAKULTETE

Kurir.rs/ Marko Pajić, Kurir televizija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track