"OVO ŠTO MI RADIMO U ŠKOLAMA JE POSAO RUDARA": Prosvetari zadovoljni najavljenim povišicama, nadaju se da će ih biti još!
Foto: Shutterstock

dobar put

"OVO ŠTO MI RADIMO U ŠKOLAMA JE POSAO RUDARA": Prosvetari zadovoljni najavljenim povišicama, nadaju se da će ih biti još!

Društvo -

Predsednik Srbije najavio je povećanje plata u prosveti od 1. septembra za 5,5 odsto, a od 1. decembra za još 10 posto. Mnogi prosvetari pozdravljaju ovu odluku države, ali se nadaju da će se ta povećanja nastaviti u narednom periodu.

Srđan Slović predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kaže za Kurir da je povećanje od 5,5 odsto dobar put, ali da bi to trebalo da se nastavi i u 2024. godini.

- Povećanje od 5,5 odsto je dobar put i to je za ovu budžetsku godinu. Mi inače insistiramo na tome da dođemo do nivelacije koji nam garantuju platni razredi i grupe. Očekujemo da se i u 2024. godini nastavi sa trendom povećanja zarada u prosveti. Pored redovnog trebalo bi svake godine da dobijemo i povećanje od 5,5 odsto - navodi Slović.

Valentina Ilić
Valentina Ilićfoto: Dragan Kadić

Valentina Ilić iz sindikata Obrazovanja kaže da bi svaka vrsta povećanja dobro došla.

- Ovo je dobar korak, mi smo očekivali da će biti nekog pomaka po pitanju podizanja plata, e sad samo da ostanu dosledni u tome. Da li se povećanje od 10 odsto odnosi na 2023. ili 2024. godinu to još uvek ne znamo, nadamo se da se odnosi na ovu godinu. Bilo bi dobro da potpišemo neki protokol o toj dinamici povećanja u prosveti i da se toga držimo - navodi Ilićeva za Kurir.

Milorad Antić predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže za Kurir da se prosvetari raduju povećanju.

- Kolege smatraju da to povećanje treba da bude veće. To je dobar korak, ali očekujemo da se ta povećanja nastave i da budu veća, jer ovo što mi radimo je posao rudara, posebno u srednjim školama - navodi Antić.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir TV

Slobodan Brajković iz sindikata obrazovanja Beograda navodi da je svako povećanje dobrodošlo.

- Rešenje bi bilo da obrazovanje dobije još neko značajno vanredno povećanje od 8 odsto kako bi došli do proseka - kaže Brajković.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

02:13

OVA ŠKOLA SE NE NALAZI U SKANDINAVIJI, VEĆ U PRAVOM SRPSKOM SELU! Đaci uče na otvorenom, okruženi borovima i na ČISTOM VAZDUHU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track