TRI GODINE OD OBEĆANJA MINISTARSTVO PRAVDE OVO NIJE OMOGUĆILO: Dužnike niko ne obaveštava šta izvršitelji kače na E-tablu suda!
Dužnike niko ne obaveštava šta izvršitelji postavljaju na E-tablu suda, Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

BRUKA

TRI GODINE OD OBEĆANJA MINISTARSTVO PRAVDE OVO NIJE OMOGUĆILO: Dužnike niko ne obaveštava šta izvršitelji kače na E-tablu suda!

Društvo -

Građani Srbije ne dobijaju obaveštenja u vidu SMS poruke ili imejla da je na elektronskoj oglasnoj tabli suda postavljeno rešenje ili zaključak o izvršenju koje je protiv njih pokrenuto, iako je Ministarstvo pravde tu opciju obećavalo još pre tri godine!

Ovo stvara dodatan problem s obzirom na to da se građani Srbije masovno žale da ne dobijaju rešenja o izvršenju, te da za dug saznaju tek nakon što krene da im se odbija od plate, a ova opcija mnogima bi značila, jer bi imali pravo na pravni lek, koji u većini slučajeva propuste upravo zbog neuredne dostave, o čemu je Kurir pisao prethodnih dana.

Ministarstvo pravde je 20. januara 2020. saopštilo da je počela s radom elektronska oglasna tabla suda - E-tabla, gde građani i pravna lica mogu da pronađu sva pismena iz izvršnog postupka koja im nisu uspešno uručena lično od strane suda ili javnog izvršitelja.

izvršitelji
foto: Filip Plavčić/Ilustracija

- U narednim fazama će imati mogućnost da uz prethodnu registraciju dobiju informacije i putem elektronske pošte ili SMS poruke kad se na oglasnoj tabli istakne dokument koji se odnosi na njih - saopšteno je tada. Međutim, ni posle tri godine ova mogućnost nije dostupna! U Ministarstvu pravde kažu da još uvek nemaju tehničkih mogućnosti za to.

- Za takva unapređenja je potrebna registracija korisnika pouzdanim tehničkim sredstvom za identifikaciju u skladu s posebnim propisima i dodatne tehničke izmene same aplikacije E-tabla. Ministarstvo pravde je iniciralo i odgovarajuće zakonodavne izmene u cilju proširenja pristupa podacima u predmetima elektronskim putem za sva ovlašćena lica - naveli su za Kurir.

Oni su negirali navode advokatice Jelene Pavlović da elektronske oglasne table sudova ne postoje i da u aplikaciju E-sud sami javni izvršitelji bez suda unose predmete i ističu ih na oglasnu tablu, te da sami izdaju i potvrdu da je pismeno bilo na oglasnoj tabli, što je ona ocenila kao nezakonito.

- Nije tačno da elektronske oglasne table ne rade, niti je tačno da uopšte ima više elektronskih oglasnih tabli kad se govori o izvršnom postupku. Što se tiče navoda u vezi sa aplikacijom E-sud, nije tačno da je trenutno uopšte koriste javni izvršitelji - istakli su u ministarstvu i dodali:

- Javni izvršitelji (ako sud nije isključivo nadležan za izvršenje) sudu dostavljaju kroz aplikaciju skenirano pismeno koje nisu uspeli dostaviti licu, a uz koje prilažu i dokaze o neuspelim pokušajima dostave. Svu ovu dokumentaciju korisnik E-table u sudu proverava i tek nakon sudske provere može se odobriti isticanje (objava) na elektronskoj oglasnoj tabli. Ukoliko dokazi o neuspelim dostavama nisu odgovarajući, predmet će biti vraćen javnom izvršitelju, dakle neće biti istaknut na E-tabli i neće teći rokovi za učesnike u postupku kojima se to pismeno dostavljalo.

Dodaju da građani na internet stranici E-table mogu proveriti da li postoje istaknuta pismena u izvršnom postupku koja se odnose na njih, dok u pojedinačnom sudu mogu proveriti da li se neko rešenje odranije odnosilo na njih.

Kako se zaštititi

Ko sumnja, nek podnese pritužbu

Na pitanje kako građani mogu da se zaštite od prakse izvršitelja koji ne dostavljaju ni na jedan način rešenja, u ovom ministarstvu navode da elektronska evidencija olakšava utvrđivanje da li je konkretnog isticanja na elektronsku oglasnu tablu bilo ili nije:

- Ukoliko se rešenje ne dostavi ni na jedan način strankama ili samo jednoj od stranaka, ne može nastupiti pravosnažnost tog rešenja. Samim tim ne može početi ni da teče rok za izjavljivanje odgovarajućeg pravnog leka. U spisima predmeta mora postojati dokaz o urednoj dostavi. Ako se desi da je javni izvršitelj počinio disciplinsku povredu, stranke i učesnici u postupku mogu podneti pritužbu na rad javnog izvršitelja Komori javnih izvršitelja, kao i Ministarstvu pravde.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

11:28

IZVRŠITELJI NEZAKONITO NAPLAĆUJU DUGOVE Advokat Jelena Pavlović: Oglasna tabla suda na koju se pozivaju NE POSTOJI OD 1.1.2020.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track