VANREDNO U 32 GRADA I OPŠTINE, PUZOVIĆ IZ SRBIJAVODA: Spremamo se za novi poplavni talas
Foto: Zorana Jevtić

Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode"

VANREDNO U 32 GRADA I OPŠTINE, PUZOVIĆ IZ SRBIJAVODA: Spremamo se za novi poplavni talas

Društvo -

U svim opštinama koje su bile ugrožene, od Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Ćićevca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, došlo je do smirivanja i situacija je mnogo bolja, kaže on

BEOGRAD - Direktor Javnog preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je jutros da na terenu dolazi do smirivanja situacije sa poplavama koje su pogodile pojedine delove Srbije, ali da se pripremaju i za naredni poplavni talas.

"U svim opštinama koje su bile ugrožene, od Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Ćićevca, Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, došlo je do smirivanja i situacija je mnogo bolja", rekao je Puzović za Radio-televiziju Srbije.

Kazao je da su ekipe "Srbijavoda" na terenu i sprovode kratkoročne mere koje će, u slučaju novog poplavnog talasa, omogućiti da se ugrožena mesta drže pod kontrolom.

Puzović je naveo da trenutno rade na omogućavanju da kroz kanalizacije, male reke i potoke, prođe voda koja se najavljuje u novom talasu padavina.

Naveo je da najavljene padavine mogu da stignu i ranije, kao i da će najviše pogoditi zapad zemlje, jugozapad, istok i jugoistok, zbog čega će "Srbijavode" danas izdati novo saopštenje i upozorene i dati uputstvo koje će se sprovoditi na teritoriji cele Srbije.

Dodao je da na velikim rekama, poput Save, Dunava, Drine, Lima i Morave nema problema, već da se sve dešava na malim vodotokovima.

"Srbija ima više od 11.000 vodotokova drugog reda. Mere koje se moraju sprovoditi, to je čišćenje svih tih vodotokova, putnih rigola, putnih kanala, malih rečica, onih delova oko dvorišta... Ta voda faktički i ne može da dođe do velikih reka, prolazi kroz kuće i imanja", rekao je Puzović.

Vanredno u 32 grada i opštine, očekuje se novi talas izlivanja reka

U Srbiji ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje bujice donose. Proglašena je vanredna situacija u 32 grada i opštine. Otklanjaju se posledice poplava, ali preti novi talas izlivanja, jer se od sutra očekuju obilne padavine. Ljudi su na terenu, oprema je na terenu, sprovode se sve kratkoročne mere da se, ako dođe do novog poplavnog talasa, sva ugrožena mesta drže pod kontrolom, kaže za RTS direktor "Srbijavoda" Goran Puzović.

Od 26. maja do danas evakuisano je 76 ljudi, a pripadnici MUP -a imali su oko 500 intervencija. Ostaju u pripravnosti. Velika šteta je u Svilajncu, a zbog obilnih padavina i izlivanja Moravice, vanredna situacija je proglašena u Sokobanji gde su pod vodom bile gradske ulice i seoski putevi.

Najteže je bilo u naselju Čair gde je poplavljeno pedesetak kuća.

Na teritoriji Kruševca, pod vodom je bilo 55 objekata i 200 hektara oranica, a u Koceljevi je vanredna situacija na snazi već mesec dana. Voda u podrumima kuća i stambenih zgrada, oštećeni pomoćni objekti i pokućstvo i u čačanskom kraju.

Uništene su oranice, plastenici i više od 30 kilometara lokalnih puteva. Na svim intervencijama je angažovano 1.073 vatrogasaca-spasilaca sa 30 vozila sa 525 pumpi i 35 članova Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi.

Kurir.rs/Beta/RTS/Ružica Vranjković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja