"LAŽNI PRAŠAK JE OPASAN PO ZDRAVLJE POTROŠAČA!" Ristić: Falsifikovana roba se lakše uoči, ali postoji jedan VEĆI PROBLEM!
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

DRUŠTVO

"LAŽNI PRAŠAK JE OPASAN PO ZDRAVLJE POTROŠAČA!" Ristić: Falsifikovana roba se lakše uoči, ali postoji jedan VEĆI PROBLEM!

Društvo -

Tržišna inspekcija zaplenila je 22,5 tona lažnog,ali po rečima stručnjaka i opasnog deterdženta za veš "Ariel" poreklom iz Turske, čime je sprečeno da se taj krivotvoreni proizvod nađe u upotrebi kod kupaca,a ujedno je izbegnuta i potencijalna opasnost po zdravlje potrošača.

Sa druge strane,nspekcija u Rumi zaplenila je i 110 litara krivotvorenog insekticida za koji navode da je dovoljan za zaprašivanje poljoprivrednih kultura na povrišini većoj od 400 hektara.

Ovim povodom u jutarnjem programu na Kurir TV gostovali su pravnik iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Jovan Ristić i sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Roba ne može ući u zemlju ako pre toga nije pregledana. Postoje pravilnici koje parametre kvaliteta roba mora da ima. Nadležni organo sve ono što je sumnjivo stavljaju u carinski magacin. Pored toga što carinski organi proveravaju kavalitet, to su dužni da rade i oni koji stavljaju robu u promet. Jasno je da carinska inspekcija radi svoj posao. Naravno, uvek neko pokušava da zaobiđe zakon, ali zbog toga snosi i adekvatne sankcije - rekao je Bogunović.

Ristić je ukazao na drugi problem koji je, kako tvrdi, ozbiljniji od falsifikovane robe.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Nama se ljudi jave kada kupe neku problematičnu namirnicu. Voleo bih da pohvalim tržištu inspekciju. Nismo uvek zadovoljni njihvim radom, ali sada jeste urađen veliki dobar posao. Ova roba je pre svega i krivotvorena i opasna! Takođe, ona nema potrebne sastojke koji se reklamiraju. Umesto jednog pranja morate tri čaše da koristite, što je ozbiljna obmana. Ovde je trostruka opasnost bila po potrošače koji moraju imati potrebnu zaštitu. Ali što se tiče ovog konkretnog slučaja problem je stavljen ad akta - rekao je Ristić i dodao:

03:02

LAŽNI PRAŠAK JE OPASAN PO ZDRAVLJE POTROŠAČA! Ristić: Falsifikovana roba se lakše uoči, ali postoji jedan VEĆI PROBLEM!

- Postoje drugi problemi kada roba nije falsifikovana, ali kao da je namenjena za neko drugo ili treće tržište pa nam se potrošači žale da im recimo pucaju patike posle dva meseca korišćenja. Tu imamo problem, a ovo sa falsifikovanom robom se nekako lakše uoči.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track