PACIJENTI PRELAZE I PO 120 KM DO NIŠA JER NEMA DOKTORA U ALEKSINCU Direktor UKC Niš: Primamo sve, ali OVO MORAJU DA ZNAJU
Foto: Kurir Televizija

PACIJENTI PRELAZE I PO 120 KM DO NIŠA JER NEMA DOKTORA U ALEKSINCU Direktor UKC Niš: Primamo sve, ali OVO MORAJU DA ZNAJU

Društvo -

Prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš kaže za Kurir da razume muke stanovnika Aleksinca, Sokobanje i Ražnja, koji u aleksinačkoj bolnici nemaju neurologa, ali da lekari iz Niša ne mogu odlaziti tamo, kako neki građani to traže, jer to nije nadležnost UKC Niš. Međutim, UKC Niš uvek prima sve te pacijente.

- Loša kadrovska politika, koja je sprovođena jako dugo, dovela je do toga da pojedine specijalizacije bukvalno nestanu, što je slučaj i sa neurologijom. Ali i s anestezijom, transfuziologijom i drugima. I to nije specifikum manjih gradova. Međutim, UKC Niš, kao tercijarna zdravstvena ustanova, ni na koji način nije nadležan za sekundarnu zdravetvenu zaštitu u okviru bilo kog pripadujećeg regiona, a time ni bolnice u Aleksincu. UKC Niš zbrinjava hitne pacijente, organizuje koznilijume, konsultativne preglede, radimo sa odličnom opremom koju nam je država omogućila, ali i primamo sve pacijente koji kod nas dolaze i zato što u Aleksincu trenutno nema neurologa - objašnjava prof. Perišić i dodaje da je UKC Niš sada primio dvoje mladih diplomaca, koji su među najboljima, a koji se opredeljuju da bude neurolozi.

KC Niš, Klinički centar Niš
foto: Ana Paunković

Podsetimo, Kuriru su se javili nezadovoljni pacijenti koji zbog toga što bolnica u tom mestu nema neurologa, ali ni transfuziologa moraju u Niš, što je više od 70 km u oba pravca, a što je posebno teško za pacijente koji su preživeli moždani udar i koji su neretko teško pokretni. Još je veća razdaljina, a time i muka onih iz Sokobanje i Ražnja, koji u oba smera treba da pređu oko 120 km.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track