STIŽE NAM PRVI TOPLOTNI TALAS: Temperatura skače na 35 stepeni, a preti nam i još jedna OPASNOST! Evo kad se tačno vraća kiša
Foto: Profimedia

STIŽE NAM PRVI TOPLOTNI TALAS: Temperatura skače na 35 stepeni, a preti nam i još jedna OPASNOST! Evo kad se tačno vraća kiša

Društvo -

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da nam stiže prvi toplotni talas u ovoj godini.

Obilnije padavine danas se očekuju na istoku i jugoistoku Srbije (od 20 do 30 mm, lokalno i više). U ostalim krajevima slablјenje, a posle podne i uveče prestanak kiše. Na istoku i jugoistoku padavine će prestati u nedelјu do sredine dana.

- Sledeću radnu nedelju obeležiće afrički anticiklon, prvi kraći toplotni talas. U petak 23. juna maksimumi u većini mesta i do 35 stepeni - predviđa Ristić.

Kako je istakao, danas se pozdravljamo sa oblacima i kišom vidimo se ponovo za 7 dana.

- Dakle sa kalendarskim početkom leta počinje leto u pravom smislu te reči. Toplotni talas će kratko trajati jer već za dane sledećeg vikenda ponovo ulazimo u svežiji promenljiv period sa čestom pojavom kiše, lokalno nepogoda praćenih gradom. Najviša dnevna temperatura poslednje nedelje juna biće u manjem padu i kretaće se od 25 do 30 stepeni i biće u granicama prosečnih vrednosti za kraj juna.

Ristić napominje i da će tokom sledeće nedelje nebo biti skoro bez oblaka i pažnju treba obratiti na UV zračenje jer će UV indeks zbog početka kalendarskog leta 21. juna biti na svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

Na sajtu Republičkohidrometeorološkog zavoda navodi se da će od ponedelјka biti pretežno sunčano i osetno toplije vreme. Uz lokalni razvoj oblačnosti, pojava kratkotrajnih plјuskova sa grmlјavinom biće ređa i očekuje se u utorak, kao i krajem sedmice.

Maksimalne temperature početkom nedelјe biće oko 30, a od srede do petka ponegde će dostići i 34 stepena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track