VLADA SRBIJE: Sutra počinje polaganje male mature, najviše osmaka odlučilo se za ovaj izborni test
Arhivska fotografija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

kombinovani ukinut od ove godine

VLADA SRBIJE: Sutra počinje polaganje male mature, najviše osmaka odlučilo se za ovaj izborni test

Društvo -

Roditelji će od 3. jula od 8 na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama

BEOGRAD - Vlada Srbije saopšila je da sutra počinje polaganje završnog ispita za osmake i da se za junski rok prijavilo 66.970 učenika i polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Pripreme za uspešno polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja koji će trajati do 23. juna su uspešno sprovedene, piše u saopštenju.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 na portalu "Moja srednja škola" (www.mojasrednjaskola.gov.rs ), na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna.

Vlada je saopštila i da je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na sedam mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola.

"Ove godine je uvedena novina i treći, kombinovani test, zamenjen je izbornim testom, a učenici su imali mogućnost da izaberu iz kog predmeta će polagati treći test", piše u saopštenju.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (devetodstoodsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Kao i prethodne godine, iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe elektronski sa teritorije Srbije.

Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

"I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula", navodi se u saopštenju.

Roditelji će od 3. jula od 8 na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. ; planirano je 75 853 mesta ukupno, navela je Vlada Srbije.

Za učenike osmog razreda beogradske osnovne škole "Vladislav Ribnikarˮ obezbeđeni su povoljniji uslovi sa ciljem da se svim učenicima omogući ravnopravni pristup mogućnostima za upis u srednju školu, piše u saopštenju

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track