KLJUČNI NAREDNIH 100 DANA: Đorđu Jovanoviću (16) obavljena transplantacija koštane srži na Institutu za majku i dete
Foto: Kurir/T.I.

KLJUČNI NAREDNIH 100 DANA: Đorđu Jovanoviću (16) obavljena transplantacija koštane srži na Institutu za majku i dete

Društvo -

Transplantacija koštane srži šesnaestogodišnjem Đorđu Jovanoviću iz Loznice obavljena je juče na Institutu za majku i dete u Zemunu. Dečak boluje od akutne mijelocitne leukemije i njemu je ova transplantacija bila neophodna, a odgovarajući donor je pronađen u Nemačkoj.

- Juče je urađena transplantacija, danas je prvi dan posle nje, a narednih 100 je ključno i u tom periodu biće praćeno Đolovo stanje. On će dobijati terapiju kako organizam ne bi odbacio taj implant koji je dobio. Nalaziće se u sterilnom bloku sve to vreme i verujem da će biti sve kako treba - kazao je danas dečakov tata Mile.

Prema njegovim rečima za samu transplantaciju, nije potreban novac, ide preko RFZO, niti za nekakav lek, barem za sada, a on se nada da neće ni biti potreban, ali da će svakako biti pratećih troškova.

Đorđe Jovanović
foto: Kurir/T.I.

U lozničkom kraju poslednjih dana je organizovano, ili će biti, niz akcija podrške za Đorđa. Srednja škola "Sveti Sava" organizovala je juče humanitarni bazar na šetalištu ispred Vukovog doma kulture gde su svi učenički radovi rasprodati za manje od tri sata i prikupljeno je oko 70.000 dinara. Ista škola je u utorak priredila veliku humanitarnu žurku u objektu "Montevideo", sakupljeno je ukupno 148.000 dinara, od čega 68 hiljada prodajom ulaznica, dok su muzičari koji su nastupali sinoć poklonili još 80 hiljada.

Đorđe Jovanović
foto: Kurir/T.I.

Preksinoć je lešničkom kafe baru "Randevu", vlasnika Ivana Lukića, istim povodom organizovana još jedna humanitarna žurka i zahvaljujući brojnim humanim ljudima, prvenstveno Lešničanima, prikupljeno je oko 332 hiljade dinara. Već u nedelju u Lešnici će biti organizovan fudbalski tromeč na kome će, pored domaćina Vidojevice, učestvovati još Milan Orlić iz Novog Sela i Sloga iz Straže, a sav prihod biće upotrebljen za podršku u daljem dečakovom lečenju.

Đorđev otac kaže da podrške ima sa svih strana i da "nema reči kako svima da se zahvali".

- Potvrđuje se još jednom da smo, uprkos svemu, ostali ljudi - kaže on.

Inače, da boluje od leukemije Đorđe je saznao u novembru prošle godine i od tada se nalazio na lečenju u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Sada je učinio važan korak u borbi protiv bolesti i svi očekuju da iz nje izađe kao pobednik.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track