GDE OVOG LETA MOŽEMO NA ODMOR BEZ PASOŠA? Sa ličnom kartom u ove 4 država! Pre putovanja obavezno proverite ove 2 STVARI
Foto: Kurir, Beta

korisno

GDE OVOG LETA MOŽEMO NA ODMOR BEZ PASOŠA? Sa ličnom kartom u ove 4 država! Pre putovanja obavezno proverite ove 2 STVARI

Društvo -

MUP je na svom Instagram nalogu objavio listu država u koje građani Srbije mogu da putuju sa ličnom kartom.

Na spisku su četiri zemlje iz regiona.

  1. Crnu Goru
  2. Bosnu i Hercegovinu
  3. Severnu Makedoniju
  4. Albaniju

Lična karta mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca

Inače, da bi lična karta bila validna za putovanje u ovih pet država mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca. Naravno, pod uslovom da putnik nema zabranu ulaska i boravka te da ne predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje.

Poznato je da srpski državljani mogu da putuju i na Kosovo i Metohiju samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Za putno i zdravstveno osiguranje potreban pasoš ili lična karta

Pasoš ili lična karta putnicima su bitni i ukoliko žele da izvade putno i zdravstveno osiguranje. Oba ova osiguranja mogu da se izvade ili uz pasoš ili sa ličnom kartom pošto je dovoljan i matični broj.

Inače, tokom letnjih meseci mnogi građani podnose zahtev za izdavanje novih dokumenata, a ponajviše za pasoš i ličnu kartu. Procedura za zakazivanje termina za izdavanje lične karte je jednostavna i može se obaviti elektronskim putem.

Građani Srbije preko portala eUprava mogu zakazati termin za izdavanje lične karte i to u odeljku "eZakazivanje - lična karta i/ili pasoš".

Podnosilac zahteva mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Republike Srbije.

Termin možete zakazati za sebe i uz taj termin dodati i termine za još 4 člana porodice ukoliko je potrebno.

Kada zakazujete termin samo za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

Najraniji datum za zakazivanje termina je 1 dan pre dana podnošenja zahteva. Najkasniji datum za zakazivanje termina je 30 dana unapred.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track