KRAJ DRAME SRPSKIH KAMIONDŽIJA NA RUMUNSKOJ GRANICI: Carinici ih pustili posle 24h, ali moraju da PLATE DEBELU KAZNU ZBOG GREŠKE
Foto: Privatna Arhiva

Veliki problem na graničnom prelazu

KRAJ DRAME SRPSKIH KAMIONDŽIJA NA RUMUNSKOJ GRANICI: Carinici ih pustili posle 24h, ali moraju da PLATE DEBELU KAZNU ZBOG GREŠKE

Društvo -

Dvojica srpskih vozača kamiona su tokom vikenda više od 24 sata stajali na granici između Rumunije i Mađarske pošto im rumunski carinici nisu dozvolili da prođu jer su imali pogrešno upisane registarske tablice na vinjetama! Zbog ove greške koja nije njihova treba da plate kaznu od čak 600 evra!

Jovan Pokrajac, jedan od njih, objasnio je za Kurir da je prilikom naplate putarine na benzinskoj pumpi radnik napravio grešku i umesto naših tablica "ST 070" i "ST 051" upisao "STO 70" i "STO 51", odnosno umesto nule pisao je slovo O.

- Kupio sam vinjete za dva dana boravka u Rumuniji, svaka košta 11 evra, a onda za još jedan dan, za svaki slučaj, da ne rizikujem. Međutim, i na drugoj pumpi su pogrešili! To smo shvatili tek kada smo došli na granicu. Uzeli su nam dokumenta i nisu hteli da nas puste dok ne platimo kaznu od po 600 evra - priča nam Pokrajac.

Jovan Pokrajac, Rumunija, kamioni, kamiondžije
foto: privatna arhiva

- Prvo su nam rekli da sačekamo ponedeljak da dođe njihova inspekcija, ali da time rizikujemo kaznu od 2.400 evra. Svejedno, nećemo da platimo ni 600 ni 2.400 jer nismo mi napravili grešku. Posle više od 24 sata na granici bez vode i toaleta u noći između subote i nedelje negde posle 23 sata smo prešli granicu. Ističe i da su kamione pune robe vozili iz Bugarske za Moskvu te i da su imali određeno vreme kada moraju da uđu u Rusiju.

- Sada smo zakasnili. Dok smo bili na granici, saznali smo da su i druge kolege iz Srbije imale isti problem, ali i vozači iz drugih država. Konkretno znamo za primer jednog Poljaka, ali oni često plate kaznu i nastave put, a mi nećemo da platimo. Čuli smo da carinici imaju dogovor s radnicima na pumpi da ovo rade - tvrdi Pokrajac.

kamion, Kamiondžije
foto: Privatna Arhiva

Apel

Obratiti se konzulatu Srbije

Kako su nam nezvanično rekli u Ministarstvu spoljnih poslova, ovakvi slučajevi su se i ranije dešavali.

- Vozači nisu kontaktirali sa našim konzulatom i apelujemo da uvek, kada se neko od građana Srbije nađe u sličnoj situaciji, da se obrati našem konzulatu za pomoć ili ambasadi. Ne dešava se prvi put da greškom ukucaju slova umesto brojeva, te je najbolje da to urade vozači sami onlajn ili da to obave njihovi poslodavci koji ih šalju na put.

Goran Aleksić, generalni direktor "Srbijatransporta", podseća da je pred profesionalnim vozačima u međunarodnom transportu niz obaveza i odgovornosti, kao i niz procedura i dokumenata.

Goran Aleksić,
foto: Kurir tv

- Svaki konkretan problem prevoznik mora da plati, a kasnije rešava putem advokata u toj zemlji. Ovde se konkretno radi o plaćanju putarine, što moraju da paze i vozači s putničkim vozilima jer i njima preti kazna. Važno je da vozač pri uplati vinjete za putarinu prekontroliše i proveri tačnost podataka. To čak i na više jezika piše na mestu gde se putarina plaća. Ovde je konkretno greška vozača - ističe Aleksić.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

01:02

Obilaznica spremna za saobraćaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja