MINISTAR SELAKOVIĆ NE IDE PRAZNIH RUKU NA SAHRANU DEDA ĐORĐA: Ono što će poneti na Zejtinlik ima jaku simboliku (FOTO)
Foto: Instagram/milosvucevic_odbrana

ISPRAĆAJ NA VEČNI POČINak

MINISTAR SELAKOVIĆ NE IDE PRAZNIH RUKU NA SAHRANU DEDA ĐORĐA: Ono što će poneti na Zejtinlik ima jaku simboliku (FOTO)

Društvo -

Deda Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojnog groblja Zejtinlik u Solunu, biće sahranjen sutra na ovom groblju u 12 sati po lokalnom vremenu, rekao je za Kurir Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

- Đorđe će po sopstvenoj želji biti sahranjen u grobnici pored svog oca i dede. Dobili smo dozvolu za to od grčkih vlasti. Odlukom vlade u Atini deda Đorđu će biti odata vojna počast, sve što ide uz te prilike, sviraće počasni orkestar gardista, a tu će biti i pripadnici Garde Vojske Srbije - kazao je Spasojević i dodaje da će u ime Vlade Srbije Đorđa Mihailovića na poslednji počinak ispratiti državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Kako Kurir saznaje, sahrani će prisustvovati i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji će na sahranu poneti tri grumena zemlje.

Nikola Selaković
foto: Kurir

- Jedan grumen je iz Srbije, drugi iz Crne Gore i treći iz Republike Srpske. Deda Đorđe je imao želju da dobije srpsko državljanstvo i srpski pasoš. Ta želja mu se ispunila, ali želimo da naš čuvar srpskog vojnog groblja na Zejtinliku simbolično bude sahranjen i srpskom zemljom. Zato će ministar poneti grumen zemlje iz Srbije, ali i Republike srpske i Crne Gore gde takođe žive Srbi u velikom broju - kaže naš izvor i dodaje:

grumen zemlje
foto: Privatna Arhiva

- Zemlju iz Republike Srpske ministru je poslao Siniša Vidović, zamenik predsednika Ujedinjene srpske i savetnik predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, dok je grumen iz Crne Gore stigao od Vladislava Bojovića, direktora Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Đorđe Mihailović
foto: Privatna arhiva

Podsetimo, kako je Kurir već pisao Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će snostiti troškove sahrane deda Đorđa koji je čuvao sećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao "sveti gral i luču života".

Takođe, Mihailoviću će biti ispunjena želja da počiva u kripti pored oca Đure i dede Save, kao i da bude sahranjen u uniformi sa sve njemu omiljenom šajkačom koju je uvek ponosno nosio.

Pripadao je trećoj generaciji čuvara srpskog groblja, a grobnice njegovih predaka se nalaze u prvim redovima između staze koja odvaja mauzolej i groblje poginulih boraca.

Inače, on je poreklom iz Crne Gore budući da mu se deda iz Grblja u Boki 1916. godine otisnuo preko Albanije u Grčku.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track