Najnovije vesti

Ovako nam uče decu: Beba u liftu sisa žilet!

Kreativna sramota

Ovako nam uče decu: Beba u liftu sisa žilet!

Društvo
00:00h
Ovo je jedna od „pošalica“ u knjizi Kreativnog centra „Da pukneš od smeha“. Ponižavaju se deca invalidi, podsmeva obolelima od raka...

BEOGRAD - Strašno!„Mama, igrao sam fudbal sa decom.“ „Kako, sine, kada ti nemaš ni ruke ni noge?“ „Bio sam lopta.“Ovo je jedan od „smešnih viceva“ koje deca mogu pročitati u knjigama „Da pukneš od smeha“ izdavačke kuće Kreativni centar. Da se nešto strašno dešava u srpskom izdavaštvu za decu javio nam je I. N. (41), zabrinuti roditelj osmogodišnjeg Aleksandra.- Dete me je pitalo: „Tata, šta je to malo crveno, ide gore-dole?“ S osmehom na licu sam ga upitao: „Šta, sine“, da bih se zaprepastio kad sam čuo odgovor: „Beba u liftu sisa žilet.“ Naravno, odmah sam ga upitao odakle mu ta glupost, a on mi je samo doneo knjigu „Da pukneš od smeha“, koju sam mu, inače, lično kupio. To je strava i užas - kaže I. N.U knjigama „Da pukneš od smeha“, kojih ukupno ima sedam, niko nije ostao pošteđen. Pored „viceva“ o deci bez ruku i nogu i bebama koje sisaju žilete, autori se podsmevaju i deci oboleloj od raka, slepim ljudima, promovišu nasilje nad decom, savetuju vozače da „uključe brisače kad nalete na bebu na autoputu“ i slično. Među vicevima koje smo izdvojili, a kojima se naša deca zabavljaju, ne zna se koji je gori.Tako, recimo, piše sledeće: Mama, šta ja ono beše imam, kucu, macu? - Ne, sine, imaš rak.Iz Kreativnog centra kažu da su vicevi ovog tipa korisni za razvoj dece i da nema razloga za brigu da će ih deca pogrešno protumačiti ili iz njih izvući lošu pouku.- Izdanja „Da pukneš od smeha“ osmislila je prof. dr Vera Smiljanić, dugogodišnji profesor razvojne psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživač humora kod dece školskog uzrasta, i zajedno sa svojim unukom Vidom Stambolovićem prikupljala ih baš od dece. Prema tome, nema potrebe da se brinemo oko toga kako će deca shvatiti ovu vrstu humora. Deca su vrlo pametna i znaju da razlikuju vic od stvarnosti. Viceve shvataju kao šalu, a ne kao obrazovni sadržaj - kaže Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra.

Psiholog: Ovo loše utiče na razvoj!Psiholog Aleksandar Šibul kaže da roditelji obavezno treba da provere šta piše u knjigama.- Takvi tekstovi mogu da izazovu zbunjenost kod dece i sadržaj može loše uticati na njihov razvoj. Zato je neophodno da roditelji obavezno provere sadržaj svih knjiga pre nego što kupe i daju deci da čitaju - rekao je za Kurir psiholog Aleksandar Šibul.♦ Ovo su neki od odvratnih „viceva“ iz knjiga „Da pukneš od smeha“♦ Devojčica i žiletiDevojčica je u prodavnici stavila sadržinu plaćene paklice u usta.- Stani, to nisu žvake!Devojčica se krvavo nasmeja.♦ Ubio babu- Mama, mama, ubio sam babu!- Pa zašto, sine, kad imamo još pola dede u frižideru!♦ Nema ruku- Mama, daj mi čokoladu.- Ispruži ruke, sine.- Ali, mama, ja nemam ruke.- Nema ruku, nema čokolade.♦ Beba na auto-putuŠta uradite kad naletite na bebu na auto-putu?Upalite brisače!♦ Beba sa viljuškama Šta je to malo, crveno-srebrno, udara u zidove kolica i urla?Beba sa zabodenim viljuškama u očima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track