SRPSKA VOJSKA ZAPUCALA USRED PRAGA! Evo šta se desilo u Češkoj, ODJEKIVALI RAFALI I EKSPLOZIJE BOMBI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuklo na sve strane

SRPSKA VOJSKA ZAPUCALA USRED PRAGA! Evo šta se desilo u Češkoj, ODJEKIVALI RAFALI I EKSPLOZIJE BOMBI!

Društvo -

Glavnim gradom Češke odjekivali su rafali pre nekoliko dana. Vojnici sa srpskom trobojkom su jurišali, padali... Mitraljezi su štektali, eksplozije bombi na sve strane...

Šta se to zbivalo u Pragu? Otkuda naši borci tamo?

Članovi slovenačkog Kulutrno-istorijskog društva Triglav sa svojim prijateljima bave se rekonstrukcijama čuvenih bitaka, pa su se ovoga puta odlučili da prikažu svoju verziju krvavih borbi za Beograd 1915. godine.

Umesto srpske prestonice za to su im poslužile ulice češke. Oni su za sebe uzeli uniforme naše vojske, veo verno urašene, dok su Česi bili obučeni u one plave koje su nosili Austrougari. Sve je pratila vieoma zainteresovana publika kojoj je ovo bio svojevrstan čas istorije.

Iz tih dana teških jesenjih dana 1915. najcitiraniji je danas govor majora Dragutina Gavrilovića borcima koji će potom jurišajući sa Dunavskog keja na austrougarske položaje zaustaviti njihovo napredovanje.

Može se čuti i da taj govor nikada nije održan, da se prvi put pominje tek 1930. godine i to u memoarima Đorda Roša, da ga je Nušić posle preuzeo a usput i "ubio" oficira...

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

U svakom slučaju ove reči nose snažnu poruku, a valja napomenuti da Vrhovna komanda srpske vojske ni tada, a ni pre ni posle, nije izdala naređenje kojim bi neku jedinicu žrtvovala!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track