KREĆETE NA PUT? OVO JE PRVA STVAR KOJU TREBA DA URADITE! Evo detaljnog spiska šta treba da ponesete! UZMITE PAPIR I OLOVKU!
Foto: Shutterstock

SEZONA

KREĆETE NA PUT? OVO JE PRVA STVAR KOJU TREBA DA URADITE! Evo detaljnog spiska šta treba da ponesete! UZMITE PAPIR I OLOVKU!

Društvo -

Sezona godišnjih odmora uveliko traje, mnogi su otputovali na letovanje ili u našoj zemlji, ili u inostranstvu, dok se neki tek pripremaju za putovanje. Pre nego što krenete na put, obavezno detaljno pregledajte auto, spakujte putnu apoteku, auto-sedište i letnja kolica ako idete s detetom, dok oni koji putuju s ljubimcem treba da ponesu i pasoš ljubimca, kao i transporter.

- Na oglasniku Sasomange možete pronaći gotovo sve što je neophodno za putovanje, počevši od auto-sedišta, zaštitne mrežice za komarce i suncobrana za kolica... Takođe, imamo široku ponudu odeće i obuće, kao i kupaćih kostima. Naravno, tu je i ponuda knjiga za čitanje na plaži, kao i veliki izbor igračaka i raznih zanimacija za igranje u pesku.

Kada su ljubimci u pitanju, možete pronaći sve - od transportera, preko povoca, zaštitne korpe, rashladnih prostirki i zaštita za sedište, do flašica za vodu, posuda za hranjenje i sredstava protiv krpelja i buva - kaže za Kurir Jovana Perić, prodajni savetnik u oglasniku Sasomange, i dodaje:

Jovana Perić, Sasomange
foto: Kurir

- Zakon u Srbiji kaže da bezbednosno sedište mora biti homologovano. Sedišta se razvrstavaju prema težini deteta od nula do 36 kilograma. Pored obaveznog auto-sedišta, ukoliko niste pripremili letnja kolica, poželjno je uzeti ona manja, rasklopljiva, kako bi bila lakša za transport, kao i suncobran za kolica ili mrežicu za zaštitu od insekata i komaraca. Pored toga, ukoliko imate malu bebu, neizbežna stvar koju treba poneti na putovanje svakako je i torba za mame.

Transporter za ljubimca

Prema njenim rečima, na sajtu sasomange. rs možete pronaći torbu uz koju dobijate i podlogu za presvlačenje, kao i torbicu za flašicu:

- Među ostalim stvarima se nalaze i putna apoteka, kreme za zaštitu od sunca, preparati za zaštitu od komaraca, odeća (majice, šorcevi, pidžame, veš), kupaći kostimi za decu ili odrasle, igračke za plažu. Takođe, ako ste na put hteli da povedete i svog ljubimca, spisak stvari koje su neophodne se povećava. Ukoliko se željena destinacija nalazi u inostranstvu, pre svega, neophodno je da pripremite pasoš za ljubimca, karton o vakcinacijama, kao i veterinarski sertifikat. Za sam transport ljubimca neophodno je pripremiti transporter.

Putovanje
foto: Shutterstock

Ističe i da je poželjno poneti i posude za hranjenje i vodu:

- Kako se ljubimac ne bi izgubio, neophodno je da imate adekvatan povodac. S obzirom na visoke temperature, ono što je atraktivno i što će goditi vašem ljubimcu je rashladna prostirka.

Perićeva podseća i da su neka istraživanja pokazala da postoje proizvodi koji se često zaborave pre polaska na put.

- To obično bude sredstvo za zaštitu od sunca da biste izbegli opekotine od sunca, probiotik za održavanje zdrave crevne flore i sprečili probavne smetnje, sredstvo protiv insekata kako bismo sprečili ubode insekata, koji mogu prenositi bolesti poput malarije, lajmske bolesti i drugih, putna apoteka, odnosno pomoć u slučaju nezgoda ili alergijskih reakcija, jastuk za vrat za udobnije putovanje - navodi naša sagovornica.

letovanje, more, Plaža
foto: Profimedia

I Saša Mitrović, head vertikale Auto-moto i nautika na oglasniku Sasomange, kaže da priprema za duga putovanja u sezoni godišnjih odmora podrazumeva temeljnu pripremu vozila, ali i neophodnih stvari koje vam mogu zatrebati tokom puta.

Gume i klima

- Suština same pripreme je izbeći bilo kakve nepredviđene okolnosti koje mogu uticati na putovanje, kao i učiniti sve što je neophodno kako bi samo putovanje proteklo udobnije. Ukoliko na putovanje idete sopstvenim prevozom, vozilo je neophodno detaljno pregledati, što možete uraditi u auto-servisu ili u sopstvenoj režiji, ukoliko vam opšte održavanje vozila nije nepoznanica - kaže Mitrović i dodaje:

Saša Mitrović
foto: Kurir tv

- Najvažnije stavke ukupnog pregleda vozila koje sami možete obaviti odnose se na pregled stanja i količine fluida u vozilu (količina motornog i kočionog ulja, antifriza, tečnosti za čišćenje vetrobranskog stakla, kao i stanja metlica brisača...), pregled stanja i funkcionalnosti klima-uređaja, pregled stanja i kontrola pritiska u pneumaticima (prekontrolisati i rezervni pneumatik ukoliko ga imate) ili ispravnost seta za reparaciju gume, prekontrolisati sastav i stanje obavezne opreme vozila i dopuniti po potrebi.

Mitrović kaže i da detaljnije preglede vezane za stanje trapa, kočionog i upravljačkog sistema, kao i ukupnog stanja motora ipak morate odraditi kod mehaničara u servisu:

Šta treba poneti na put

Proizvod Cena

* Iznosi su u dinarima

- Savetujemo vam da što pre zakažete termin kako biste bili sigurni da krećete na put s potpuno ispravnim vozilom. Takođe, u zavisnosti od toga da li putujete sami ili s porodicom i svojim ljubimcem, neophodno je pripremiti sve ono što je neophodno za put. Spisak za putovanje s decom i ljubimcima je obavezan deo svake pripreme, kako biste bili spremni za svaku predviđenu i nepredviđenu situaciju.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track