PREMIJERKA BRNABIĆ: Dozvola priključka na infrastrukturu nezakonitim objektima ne važi za investitore
Foto: BETA/Amir Hamzagić

POLITIKA-SRBIJA-VESTI

PREMIJERKA BRNABIĆ: Dozvola priključka na infrastrukturu nezakonitim objektima ne važi za investitore

Društvo -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predložila je poslanicima da usvoje predlog dopuna Zakona o ozakonjenju objekata, u kojem se dozvoljava vlasnicima nezakonito izgrađenih objekata da se priključe na struju, gas, grejanje, vodovod i kanalizaciju.Kako je Brnabić rekla poslanicima Skupštine Srbije, dostupnost struji ili kanalizaciji je osnovno ljudsko pravo, a samo u Beogradu ima oko 55 hiljada ovakvih objekata u kojima živi bar po troje ljudi kojima su ta prava uskraćena.

"Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je i predlagač ove dopune zakona obratio se i zaštitinik građana i udruženje 'Hoćemo struju u 21. veku" i predlagač je smatrao da u ograničenom vremenskom periodu građanima koji su gradili kuće i stanove suprotno zakonu i time rešavali svoje stambene potrebe, treba omogućiti pristup osnovnim pravima, odnosno da se stvori zakonska mogućnost da se privremeno priključe na vodovod,kanalizaciju i gasnu infrastruklturu", rekla je premijerka.

Ona je pojasnila da bi ova domaćinstva dobila dozvolu koja traje do okončanja postupka ozakonjenja, kao i da je vlada predložila da se zakon odnosi isključivo na osobe koje trajno rešavaju stambene potrebe, a ne na investitore i one koji su gradili stanove za prodaju.

Premijerka je obrazložila i ostale predloge zakona, kao i podatke za nove kredite kojima se Srbija zadužuje za još milijardu i 300 miliona evra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track