STAVOVI ALIŠE KERNS PODSTIČU KURTIJA DA VERUJE DA IMA MEĐUNARODNU PODRŠKU! Ajvor Roberts o nastupu britanske poslanice
Foto: Profimedia

poruka

STAVOVI ALIŠE KERNS PODSTIČU KURTIJA DA VERUJE DA IMA MEĐUNARODNU PODRŠKU! Ajvor Roberts o nastupu britanske poslanice

Politika -

Britanska poslanica i predsednica Spoljnopolitičkog komiteta Donjeg doma Parlamenta Ališa Kerns verovatno bi se ujela za jezik kada je optužila Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu da švercuju oružje na Kosovo samo da je pretpostavila ko će sve da je demantuje.

Ali za to je kasno. Napravila je veliku političku štetu svom komitetu i svojoj Konzervativnoj partiji, jer se pokazala kao nepouzdan političar, krajnje pristrasna prema vlastima u Prištini, i pod uticajem njihovih tračeva, kojima jednostavno nema mesta u britanskom parlamentu.

Prvo je demantovao Kfor, istog dana kada je optužila SPC da prenosi oružje na Kosovo. Misija pod vođstvom NATO, čiji je Britanija jedan od najuticajnijih članica, saopštila je da ne postoji nijedan dokaz za priču poslanice Kerns u Parlamentu.

Ali još ubedljivija i razornija po poslanicu Kerns, stigla je reakcija od ser Ajvora Robertsa, doajena britanske diplomatije, ambasadora u Beogradu (1994-1997), predsednika Triniti koledža na Univerzitetu Oksford.

Ajvor Roberts, jedan od najuticajnijih britanskih diplomata i ujedno najveći živi poznavalac Balkana na Zapadu, kaže da su stavovi Ališe Kerns nedopustivo "pristrasni“ prema Prištini.

Ališa Krns, Ališa Kerns
foto: Twitter/aliciakearns

- Ona, naravno, ima pravo na svoje mišljenje. Ali druga je stvar da li njeni pristrasni stavovi, kao nekoga ko ima važnu i uticajnu poziciju, podstiču Kurtija da veruje da ima međunarodnu podršku da se odupre kompromisu. Glavni pregovarači su mi rekli da je baš to efekat njenih komentara”, naveo je Ser Ajvor Roberts u autorskom tekstu za uticajni londonski Dejli telegraf.

Kao vrhunski poznavalac Balkana, on smatra da se približavamo rešenju za kosovski problem, posle “četvrt veka ćorsokaka”. Ali, za izjave Ališe Kerns kaže da su uličarsko dobacivanje sa strane, i da ona spada u publiku koja “pravi galamu i stvara smetnju” da se postigne kompromis.

- Iskusne diplomate i pregovarači imaće sve činjenice i informacije koje su im potrebne da pomognu Vučiću i Kurtiju da postignu dogovor. Mišljenje i emocije sa strane biće od pomoći njihovim ciljevima isto koliko i mešanje Kremlja. Pošto serviraju za meč – a nagrada je ovde ogromna – ćutanje publike bi bilo prikladno - naveo je Ser Ajvor Roberts.

Ališa Kerns je poznata po izrazito pristrasnim stavovima u korist Prištine, i sa druge strane stalnim optužbama na račun Srbije. Koliko su te optužbe istinite, najbolje pokazuje i ovaj poslednji primer. Dobila je po prstima ne samo od vrha Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, nego i iz vrha vojske i diplomatije svoje države.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track