KAKO ZAUSTAVITI SKLAPANJE MALOLETNIČKIH BRAKOVA? Sačipović objašnjava: Na nama je odgovornost da zaštitimo najmlađe (VIDEO)
Maloletnički brakovi i kako im stati na put, Foto: Kurir tv

kurir tv

KAKO ZAUSTAVITI SKLAPANJE MALOLETNIČKIH BRAKOVA? Sačipović objašnjava: Na nama je odgovornost da zaštitimo najmlađe (VIDEO)

Društvo -

Vest da je niškoj poziciji sigla prijava da je maloletna devojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, ponovo je uznemirila javnost u ovom gradu.

Policija radi na prikupljanju potrebnih i relevantnih informacija, kao i dopisnica Kurira iz Niša Kristina Krstić.

Ona je saznala na koji način je moguće zaustaviti sklapanje maloletničkih brakova od Ane Sačipović, aktivistkinje i direktorkom udruženja Romkinja "Osvit".

Kristina Krstić
foto: Kurir tv

Javnu uznemirenost izazvala je i vest da je Niškoj policiji stigla prijava da je maloletna devojčica, starosti 12 godina, ponovo stupila u bračnu zajednicu. Policija intenzivno radi na prikupljanju potrebnih i relevantnih informacija, a naša dopisnica iz Niša, Kristina Krstić, prati ovaj slučaj iz blizine.

Ona naglašava da je problem maloletničkih brakova kompleksan i zahteva celokupnu društvenu angažovanost na svim nivoima. Ključni koraci za prevenciju ove pojave u romskoj zajednici su stroga primena zakonske regulative i multisektorska saradnja.

- Važno je uskladiti zakonske okvire s potrebama građana i građanki i raditi na njihovoj primeni na lokalnom nivou, gde žive i devojčice koje su izložene ovakvom riziku. Civilni sektor, obrazovni sistem, pravosudni sistem i lokalna samouprava moraju sarađivati na pronalaženju adekvatnih rešenja - rekla je Sačipović.

06:34

Zaustavljanje maloletničkih brakova - Multisektorska saradnja ključna za prome

Naglasila je da dečji brakovi nisu deo romske tradicije, već posledica patrijarhalnih vrednosti.

- Dečiji brakovi nisu deo romske tradicije, već su posledica patrijarhalnih vrednosti koje još uvek preovlađuju u zatvorenim i najsiromašnijim zajednicama našeg društva. Pored promene zakona, ključno je prosvetljavanje i osnaživanje romske zajednice kako bi se prevazišle predrasude i stereotipi koji održavaju ovu negativnu praksu - smatra ona.

"Dok država nastoji da radi na prevenciji i okončanju dečijih brakova, na nama je odgovornost da zaštitimo svakog pojedinca, a posebno decu, kao nosioce dečijih ljudskih prava. Tek zajedničkim naporom i podrškom, možemo postići pozitivne rezultate i ostvariti bolju budućnost za sve mlade" - poručila je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:52

UHAPŠENA GRUPA ANTI-ROMI PREUZELA PRLJAVE POSLOVE VELJE NEVOLJE I JUŽNU TRIBINU: Imaju i novog vođu, nadimak mu je Lucifer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja