PROSTRAN: DRŽAVA OVO SAD DA URADI ZA SRPSKOG SELJAKA! Poljoprivredniku bi tako pomogla da nastavi nakon ogromne štete od nevremena
Milan Prostran je dao savet šta bi valjalo uraditi, Foto: Kurir Televizija, screenshot

agroekonomista analizira posledice oluje

PROSTRAN: DRŽAVA OVO SAD DA URADI ZA SRPSKOG SELJAKA! Poljoprivredniku bi tako pomogla da nastavi nakon ogromne štete od nevremena

Društvo -

Od posledica nevremena su poginule su tri osobe, a superćelijska oluja nanela je veliku štetu na stambenim objektima, automobilima, i uništila je brojne useve.

Stručnjak za poljoprivredu i agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za Kurir da je zahvaćen ozbiljan prostor i podsetio je da su mnogi poljoprivredni proizvodi već stradali tokom junskih poplava posebno u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Ovoga puta i Vojvodina je na udaru.

Izvaljeno voće
Izvaljeno voćefoto: RINA

- Sada su na udaru grada i oluje bile ratarske kulture, posebno kukuruz, soja i suncokret. Šećerna repica bi možda mogla da se oporavi. Srećom požnjeli smo pšenicu i ječam. Stradali su i paradjz, paprika, luk... Ne treba zaboraviti da je 98 posto naše proizvodnje "pod otvorenim nebom", a samo dva posto u zaštićenom prostoru, a ove nepogode su uništavale i plastenike. Zasadi jabuke i šljive su veoma pogođeni. Tek ćemo videti tačne razmere štete, ali ovo su neke prve procene koje će kulture imati lošije prinose - objašnjava Prostran:

Milan Prostran
Milan Prostranfoto: Kurir Televizija, screenshot

- Na državi je velika obaveza. Država mora stati uz poljoprivredne proizvođače odlučno. Mora da im pomogne, da im ulije nadu da nastave da se bave svojim poslom. Potrebno je razmisliti da im se odloži plaćanje zakupa na zemljište, da se oslobode plaćanja poreza ili da se umanji značajno, da se odloži vraćanje kredita... Bitno je stati uz te ljude kojima je u samo nekoliko minuta u nevremenu nestalo sve što su mesecima radili. Ugrožen je u priličnoj meri njihov ekonomski opstanak.

Inače, vanredna situacija proglašena je u sedam gradova i opština i to u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu, Sečnju i delu opštine Požega.

Uništeni plastenici
Uništeni plastenicifoto: Printscreen Facebook

Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede Čačak rekla je za RTS da se javljaju poljoprivrednici i prijavljuju štetu. Navela je da je krenula berba šljive, a da su jabuke već veliki plodovi, kao i paprike.

- Koji god plod je zakačio grad, ta paprika će istruliti. Takođe, crni luk još nije povađen i on je u jako problematičnom stanju.

Ističe da je grad bio krupan, ali nije bio gust, pa će ostati plodova koji nisu oštećeni.

- Kada se budu pojavile truleži, mora se raditi maksimalna zaštita i kod biljaka koje pate od plamenjače zaštita od plamenjače, jer to su otvorene rane - kaže Marković Đurović i dodaje da poljoprivredni proizvođači moraju osiguravati svoje useve:

- Pogotovu što u Čačku Ministarstvo poljoprivrede, odnosno država, vraća 70 odsto od premije osiguranja.

Ipak, navodi da je osiguranje ove godine poskupelo 250 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Grad je zabeleo dvorišta usred leta
Grad je zabeleo dvorišta usred letafoto: RINA

Nevreme je pričinilo štetu i u kraljevačkom kraju. Radoica Kočović, član Gradskog veća zadužen za elementarne nepogode, rekao je da su strelci delovali i da su uspeli da razdvoje ćelijski talas, ali da je jedan deo prešao preko Kraljeva.

- Najviše su oštećeni objekti, krovni prekrivači, polupano je puno crepa, oštećene su fasade, polomljena su stakla i uništeni su usevi i plastenici. Mora hitno da se interveniše i da se obezbedi građanima ogromna količina pokrivaca, crepa ili nešto što im pokriva objekte.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track