POMEN ŽRTVAMA ZLOČINA U STAROM GRACKU: Porodice i dalje čekaju pravdu
Foto: screenshot RTS

POMEN ŽRTVAMA ZLOČINA U STAROM GRACKU: Porodice i dalje čekaju pravdu

Politika -

Odavanjem pošte i parastosom u selu Staro Gracko kod Lipljana obeležena je 24. godišnjica od ubistva 14 srpskih žetelaca. Jedan je od najtežih zločina nad Srbima, koji još uvek nije rasvetljen, od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju.

Međunarodno pravosuđe u Prištini odustalo je od istrage, a Srbi insistiraju na istini i izvođenje odgovornih pred lice pravde.

Umesto da se raduju žetvi, za preostale Srbe u Starom Gracku ona je simbol tuge i to već 24 godine. Slavica Janićijević uporno ponavlja da su joj bez ikakvog razloga ubijeni otac, brat i stric. te da je sve u rukama međunarodne zajednice odgovorne u to vreme za bezbednost na Kosovu.

Staro Gracko, pomen
foto: screenshot RTS

"Zašto Euleks donosi odluku bez našeg pitanja? Ako su privremeno došli ovde, A mi živimo ovde – znači da treba mi da se pitamo, a ne da donesu jednostranu odluku da prestajemo da tražimo počinioce“, kaže Janićijevićeva.

"Verujemo da će pravda stići"

Parastosom u Starom Grackom okupljeni su poručili da nisu zaboravili na zločin, a predstavnike međunarodne zajednice gde su danas pitaju.

"Zašto nema predstavnika međunarodne zajednice u Starom Grackom, Goraždevcu. Makar malo da pokažu žal za onim što se desilo. To pitanje im i danas postavljamo. Uvek ćemo postavljati dok je sveta i veka, verujući da će pravda stići. Nećemo odustati od tih pitanja", ističe Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste.

Osim poruke međunarodnoj zajednici da rasvetli istinu, sa parastosa i poruka i prestalim Srbima u Starom Gracku i centralnom Kosovu da čuvaju svoju dedovinu.

"Ako se drznemo da ta imanja na kojima su postradali, hrišćanski nastradali da sačuvaju ove prostore, prodamo – prodaćemo i njihove žrtve i njihovu krv", kaže Dragiša Jerinić, paroh u Lipljanu.

Stalo se sa istragom

Meštani Starog Gracka smatraju da dokaza ima dovoljno da se rasvetli ubistvo 14 žetelaca, među kojima je najmlađi imao 17 godina. Sedam Albanaca, pripadnika bivše OVK, bilo je pod istragom za ubistvo.

Unmik, a kasnije Euleks zanemarili su što su kod jednog od osumnjičenih pronašli pištolj ubijenog Jovice Živića. Pravnici i advokati kažu da je okrivljeni trebalo da objasni kako je došao do pištolja, a nije. I na tome je stalo.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track