"ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE" Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN
Foto: Kurir Televizija, Damir Dervišagić

kurir tv

"ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE" Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

Društvo -

Na grčkom ostrvu Rodos već nedelju dana besne snažni šumski požari, a policija je tokom vikenda izvela, kako je navela, najveće evakuacije u istoriji.

Ukupno je evakuisano 30.000 ljudi iz zahvaćenih područja.

Borbu protiv požara trenutno vodi više od 250 vatrogasaca, skoro 50 vatrogasnih vozila, deset aviona i osam helikoptera.

Grčka, požar
foto: EPA/Vadim Savitsky Russian Defenc

Gost Redakcije Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Na sistematski način se pokušava da se javnosti objasni da dolazi do klimanja naše klime. Zahvaljujući tome što se menja hemijski sastav atmosfere, a tamo postoje gasovi sa efektiva staklene bašte. Postoji vodena para koji je odlučujući faktor nestabilnog vremena. Sistematskim merenjima, pod kapom Svetske meteorološke organizacije, oseća se da dolazi do povećanja temperature, svake godine su temperature sve više, još od sedamdesetih godina - započeo je Pejanović.

Potom je rekao kakvo je vreme za očekivati u bliskoj budućnosti:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

- Posledica je ne samo na atmosferu, odnosno vazduh, već i na svetski okean, pa se i on zagreva sa 0.8 odsto, a njegovim zagrevanjem dolazi i do većeg isparavanja, dakle atmosfera prima više vodene pare. Za očekivanje je da ćemo imati toplotnih talasa, suša, požara, ali i sve više olujnog nevremena.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:56

Informacije sa žarišta požara u Grčkoj: Nezapamćena vatrena stihija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track