DRAMA NA OSTRVU KRF: POŽAR IZAZVAO EVAKUACIJU, ALI I BRZU REAKCIJU: Poleteli prvi helikopteri i kanaderi - gori vrh Pantokratora!
Foto: Kurir TV

kurir tv

DRAMA NA OSTRVU KRF: POŽAR IZAZVAO EVAKUACIJU, ALI I BRZU REAKCIJU: Poleteli prvi helikopteri i kanaderi - gori vrh Pantokratora!

Društvo -

Željko Popović, predsednik društva Srpsko-grčkog prijateljstva sa Krfa gostovao je u jutarnjem programu Redakcija i putem vajber poziva predstavio situaciju u Grčkoj gledaocima Kurir televizije.

05:07

POŽARI U GRČKOJ

Ostrvo Krf, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj, suočava se sa izazovima požara koji je izbio nedaleko od turističkih mesta Nisaki i Kasiopi.

Prema izveštajima medija, juče je iz preventivnih razloga evakuisano oko 2.500 turista i meštana sa plaža ovih mesta.

Međutim, uzbuna je brzo zamenjena olakšanjem jer su svi turisti već istog dana vraćeni na svoje mesto, a i meštani su se vratili svojim kućama.

Željko Popović
foto: Kurir tv

Popović je pojansio da je požar udaljen od Krfa 32 kilometara i to izaziva veliku zabrinutost u javnosti.

- Prema informacijama vatrogasaca, požar je sinoć lokalizovan do jedan sat posle ponoći, ali nažalost, tri sata posle ponoći ponovo je buknuo, ovaj put na samom vrhu Pantokratora, planine koja se uzdiže na 910 metara nadmorske visine. Požar je trenutno udaljen od glavnog grada Krf oko 32 km, što izaziva zabrinutost i zahteva dodatne napore vatrogasaca i spasilačkih ekipa - rekao je popović.

On kaže da su jutros prvi kanaderi i helikopteri poleteli kako bi se borili protiv vatrene stihije.

- Nadležne vlasti izražavaju nadu da će do kraja dana biti lokalizovano i to opasno žarište. Ipak, važno je istaći da ne postoje potrebe za novim evakuacijama jer je požar izbio u selu Palja Peritija, na oko 500 metara nadmorske visine, i trenutno se širi prema vrhu Pantokratora. Srećom, vatra je uspešno ugašena u području koje se proteže prema plažama Nisaki i Kasiopi, ali nadležni ne gube oprez zbog otvorenog žarišta prema vrhu planine - ispričao je Popović.

Malsine
foto: Thinkstock

Ove vremenske nepogode nisu rezervisane samo za ostrvo Krf, već je cela Grčka suočena sa visokim rizikom od požara, kako je pojasnio Popović.

- Prema mapi predviđenja opasnosti od požara koju su izdale grčke vlasti, danas se predviđa ekstremni rizik za region Krita, južnoegijski region i ostrvo Rodos, dok je veoma visok rizik od požara predviđen za više grčkih područja. Ova situacija rezultira zatvaranjem poseta svim nenaseljenim ostrvima, uključujući i ostrvo Vido, gde danas neće saobraćati brodići, što će otežati turistima pristup tom ostrvu. Zabrana će trajati do sutra ujutru u 6 sati - kazao je.

Kada je reč o proceni štete od požara u Grčkoj ovog leta, trenutni podaci koje Popović ima, ukazuju na uništenje više od 140 hiljada hektara šume. ž

- Na ostrvu Krf, oko 2,5 hiljada hektara šume je izgorelo. Iako je šteta značajna, dobra vest je da maslinjaci na ostrvu nisu stradali. Krf ima čak 4 miliona stabala maslina, koja su ostala nepovređena. Ipak, nekoliko kuća izvan naseljenih mesta nije bilo toliko srećno, ali je, na sreću, izbegnuta žrtava. Sela su ostala sačuvana, iako su bila okružena vatrom i dimom, što je najbitnije - naglasio je on.

Vremenske prilike i dalje zahtevaju pažnju i angažovanje vatrogasaca i spasioca. U ovim teškim trenucima, važno je očuvati bezbednost i život građana, kao i turista koji borave na ostrvima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja