EVO ŠTA DA RADITE AKO NE ŽELITE KAZNU 100.000 ZBOG KLIME! Serviseri: Ne morate da je uklonite s fasade, dovoljan je samo 1 korak
Foto: Kurir/T.Ilić

novi zakon

EVO ŠTA DA RADITE AKO NE ŽELITE KAZNU 100.000 ZBOG KLIME! Serviseri: Ne morate da je uklonite s fasade, dovoljan je samo 1 korak

Društvo -

Zbog visokih temperatura, klime ovih dana rade punom parom na fasadama zgrada, nanizane jedna do druge.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji čekaju usvajanje u Skupštini.

Građani će morati da poseduju energetski pasoš za svaku zgradu, pa i staru, ali i obavezu da, u roku od dve za pravna, odnosno 10 godina za fizička lica, sklone klima-uređaje sa fasade.

klima
foto: RTS

Ovu temu istražio je novinar Svetozar Čubrilo, koji je razgovarao sa Maricom Milić, sekretarka Unije servisera klimatizacije.

- Ovo može predstavljati problem stanovima koji nemaju terase, ravne krovove ili dvorišni deo kako bi se klima ugradila na taj, odnosno unutrašnji deo fasade. Bitno je da se ne vidi sa ulice. Upravo tu se pojavljuje veliki problem, a to je prvenstveno dužina instalacije, koje bi trebalo da se sprovedu od stanova pa sve do krova ili nekog unutrašnjeg dela - započela je Milić, pa dodala:

01:14

VRTOGLAVE CENE KAZNI U NOVOM ZAKONU O KLIMAMA! Kurir istražuje detalje: Ove zgrade će muku mučiti, IZ UNIJE SERVISERA SAVETUJU

- Ne kažemo da je nemoguće, ali je preporuka da sačekate o izmeni zakona jer će lokalne samouprave sigurno imati rešenje koje će biti primenljivo. Ono što je naša preporuka je da svaka zgrada proveri da li je mogućno postaviti maske na spoljnim fasadama, pa da se uređaji postave u neki niz, a maske bi se utopile u same fasade.

Potom je kratko izrekla predviđene kazne:

- Predviđena kazna za fizička lica je od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna ide i do 100.000 dinara.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja