ISPRAVKA Stevančević po zvaničnoj biografiji nije klimatolog, niti "eskpert za klimu"
Foto: Zorana Jevtić, Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

ISPRAVKA Stevančević po zvaničnoj biografiji nije klimatolog, niti "eskpert za klimu"

Društvo -

Napomena: 26.7.2023 predstavili smo Milana Stevančevića kao "istaknutog klimatologa", iako u njegovoj biografiji ne postoje podaci koji bi to potkrepili, piše sajt Raskrinkavanje.ba.

Kako se navodi u biografiji objavljenoj na web stranici nevladine organizacije “Srpski Krivak”, čiji je Stevančević član, on je diplomirani inžinjer elektronike i telekomunikacija u penziji. Prema podacima iz biografije, svojevremeno je u toj oblasti imao uspješnu karijeru. Podaci o bilo kakvom formalnom obrazovanju iz oblasti klimatologije, pak, ne postoje niti u ovoj niti u drugoj biografiji koju je lično pisao.

Iako je Stevančević ekspert iz oblasti elektronike i telekomunikacija, on nije klimatolog ni “ekspert za klimu”.

Milan Stevančević gostovao je u emisiji "Puls Srbije" povodom strašnih vremenskih neprilika kojima smo svedočili u Srbiji u proteklom periodu.

Još jedna oluja ostavila je trag za sobom. Građani se uz pomoć stručanjaka sve više upoznaju sa ovom fenomenom.

Preovladava strepnja da ćemo i ubuduće morati da živimo sa jakim olujama koje se u stručnim krugovima nazivanju superćelijskim.

Moramo da se okrenemo Suncu, siguran je Stevančević koji kaže da se ovakve oluje javljaju jednom u 10 godina, a Sunce je jedini izvor energije.

- Bez Sunca ne može ni vetrić da pirka. Energija koja dolazi sa sunca je u obliku čestica i ulaze u atmosferu na dva načina. Posle prodora kroz magnetnu odbranu zemlje, jedad deo čestica ulazi kroz severni magnetni pol i gura deo vazdušne polarne mase ka nama i u tom hodu gubi energiju, pa su kod nas oluje lakše a grad je otprilike oko 1 centimetar - započinje razgovor Stevančević.

Te čestice kada dođu na našu teritoriju, nastavio je, spuštaju hladne magnetne mase na našu Zemlju sa velikih visina.

- To su temperature koje ne mogu da dođu sa Severnog pola nego direktno sa velikih visina, i zato ovi orkani imaju primesu tornada. Gore je levak velikih dimenzija i on se sužava sa povećanjem gravitacione sile i u tom vrtlogu dešava se sve! I grad i kiša i vetar, to je taj oblik oluje koji je faktor rizika. Ne samo fizički elementi nego i po zdravlje ljudi - pojašanjava Stevančević.

Upozorio je da će ono što bude ispričao biti razočaravajuće.

- Razočaraću vas sada, dolazak tople i hladne vazdušne mase nema nikakve veze sa ovim. Ta "deskripcija" potiče od pre 2.500 godina. Nova nauka počiva na elektromagnetici, a ne na fizici! Elektromagnetika je nauka nematerijalnog sveta, a fizika materijalnog, sve nepogode javljaju se u nematerijalnom svetu. Postoje dve nematerijalne sile koje vladaju, ne na Zemlji, nego u Univerzumu - siguran je Stevančević.

On je ispričao da je vulkan na Suncu izazvao ove promene. Ono što se dešava - globalno - opisao je sledećim rečima:

- Da bi vreme postalo faktor rizika mora da postoji ekstremna energija. Ta energija može biti termalna, kinetička tako da kada čestice uđu u atmosferu one stvaraju orkanske vetrove, a da bi se sve to desilo mora se složiti više parametara. Ovo je sve predznak mogućih nevolja na zemlji. Pre desetak dana je na vidljivu stranu Sunca došao jedan vulkan koji je dimenzija kao tri zemljine lopte i to je predznak mogućih nevolja na Zemlji. On kada se usmeri ka nama to je ogroman faktor rizika! - upozorio je Stevančević.

Ti vulkani izgledali su ranije kao pege, ali sada, tvrdi Stevančević, kada su sateliti prišli bliže to su vulkani na Suncu, a ne pege.

- Sada možemo videti kakvi oni erupciju daju i to ne samo erupciju nego i koji je hemijski sastav. U ovom slučaju imali smo ogromnu erupciju kiseonika, koja kada prodre na užareno područje ona raspiruje plamen. Kiseonik sa vetrom. Vetar ne nastaje pritiskom, već silom količine kretanja sunčevog vetra - rekao je Stevančević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja