ISPRAVKA Stevančević po zvaničnoj biografiji nije klimatolog
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

ISPRAVKA Stevančević po zvaničnoj biografiji nije klimatolog

Društvo -

Napomena: 21.7.2023 predstavili smo Milana Stevančevića kao "istaknutog klimatologa", iako u njegovoj biografiji ne postoje podaci koji bi to potkrepili, piše sajt Raskrinkavanje.ba.

Kako se navodi u biografiji objavljenoj na web stranici nevladine organizacije “Srpski Krivak”, čiji je Stevančević član, on je diplomirani inžinjer elektronike i telekomunikacija u penziji. Prema podacima iz biografije, svojevremeno je u toj oblasti imao uspješnu karijeru. Podaci o bilo kakvom formalnom obrazovanju iz oblasti klimatologije, pak, ne postoje niti u ovoj niti u drugoj biografiji koju je lično pisao.

Iako je Stevančević ekspert iz oblasti elektronike i telekomunikacija, on nije klimatolog ni “ekspert za klimu”.

Razorno nevreme koja donosi superćelijska oluja moguće je i danas i sutra. Prema aktuelnim upozorenjima,današnji dan je i najkritičniji.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su, najavljujući superćelijsku oluju, poručili da će razvoji oblaka sve do sutra biti veoma "snažni i brzopokretni", premeštaće se sa zapada ka istoku uz pojavu krupnog grada, kratkotrajne olujne i orkanske udare vetra.

Danas smo u emisiji Redakcija slušali gospodina Milana Stevančevića, koji je otkrio da li nas očekuje još jedna super ćelijska oluja sličnih razmera kao što smo imali preksinoć.

Otkrivena je zapanjujuća činjenica da ova oluja nosi jedinstvenu primarnu energiju sa Sunca koja je odgovorna za njeno stvaranje.

Odmah na početku razgovora, gospodin Stevančević je razjasnio da nas večeras i sutra ne očekuje super ćelijska oluja kakvu smo imali preksinoć. Linije magnetnog polja pomerene su prema Mađarskoj, a oluja će se kretati prema severu umesto prema jugu. Centar oluje, kako je naglasio, neće biti u Vojvodini, već će se nalaziti u Mađarskoj.

Milan Stevančević, Milan Kocić
foto: Kurir tv

Kako bi bolje razumeli ovu neverovatnu pojavu, gospodin Stevančević objasnio je razliku između sekundarne i primarne energije sa Sunca.

- Sekundarne energije su naše normalne oluje koje se javljaju u Srbiji i nastaju tako što energija sa Sunca ulazi na severni magnetni pol i gura hladne mase prema nama, menjajući sinoptičku situaciju. Međutim, ova oluja je jedinstvena jer nosi primarnu energiju koja ide direktno sa Sunca na našu teritoriju, iznad naših glava, i pritiska hladne vazdušne mase sa velikih visina prema dole. Energije vetra u ovom slučaju su orkanske, neobične u odnosu na naše uobičajene zemaljske oluje - istakao je Stevančević.

Milan Stevančević, Milan Kocić
foto: Kurir tv

Naglašeno je da stvaranje ove oluje zahteva specifične uslove, uključujući liniju magnetnog polja koja prelazi preko određene lokacije gde će se oluja javiti, kao i dolazak određene energije sa Sunca koja je sposobna da je generiše.

- U ovom trenutku, nijedan od tih parametara nije zadovoljen, jer imamo samo sekundarnu energiju, a ne primarnu. Dakle, ne postoji šansa da se ponovi oluja sličnih razmera kao što smo imali preksinoć - potvrdio je Stevančević.

Zanimljivo je kako je ova oluja povezana sa pojavom vulkana na Suncu. Gospodin Stevančević objasnio je da je pre desetak dana poslao obaveštenje o pojavi vulkana ogromnih dimenzija na Suncu. Taj vulkan je eruptovao nekoliko puta, što je rezultiralo stvaranjem primarne energije koja je krenula ka Zemlji.

- Sada kad imamo satelitske stanice, možemo elektromagnetno meriti i posmatrati Sunce, što nam omogućava da otkrijemo ono što se očima ne vidi. Ova oluja je plod upravo te primarne energije koju nosi sa sobom - otkrio je Stevančević.

04:46

Super ćelijska oluja bez prethodnog presedana - Šta donosi primarna energija sa Sunca?

Uz slike i vizualne prikaze, Stevančević je dodatno približio ovaj složen i fascinantan meteorološki fenomen svim gledaocima.

Magnetna oluja, koja zahvata od Čačka do Subotice, predstavlja impresivan prikaz prirodnih sila koje deluju izvan naše planete.

Na kraju razgovora, Gospodin Stevančević je istakao kako je važno pratiti dalji razvoj ovih meteoroloških pojava i istražiti njihove implikacije na našu planetu. Iz svega ovoga možemo naučiti mnogo o našem Sunčevom sistemu i njegovom uticaju na Zemlju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track