"KOD SVINJSKE KUGE NAJBITNIJE JE DA ZNATE JEDNO" Direktor Uprave za veterinu: Bolest je dijagnostikovana u 32 opštine u Srbiji!
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"KOD SVINJSKE KUGE NAJBITNIJE JE DA ZNATE JEDNO" Direktor Uprave za veterinu: Bolest je dijagnostikovana u 32 opštine u Srbiji!

Društvo -

Gost, dr Miloš Petrović, direktor Uprave za veterinu, gostovao je u emisiji Puls Srbije, u razgovoru sa voditeljima i Nenadom Budimovićem, iz Privredne komore Srbije, povodom informacije da je sve veći broj zaraženih svinja oboljenjem Afričke svinjske kuge.

Miloš Petrović, Nenad Budimirović
foto: Kurir tv

Afrička svinjska kuga je bolest koja se uglavnom zavšrava smrću, pojašnjava na početku Petrović.

- Pre svega, kada je reč o lovcima ili ukoliko se domaće svinje čuvaju na paši i ostvaruju kontakt sa divljim životinjama, nakon ovog perioda imali smo u više talasa pojavu Afričke kuge svinja. Ona je uglavnom prodirala iz Republike Bugarske u prethodnim godinama, ali danas imamo snažan pritisak i u graničnom prostoru sa Republikom Rumunijom - rekao je Petrović, objasnivši u nastavku:

- Generalno, do toga je došlo zbog sveukupnih klimatskih dešavanja i migracije divljih životinja, što povećava kontakte između njih i širi bolest u populaciji divljih svinja. To je sada uzročnik i način na koji se bolest brzo širi - kazao je Petrović.

On je ispričao da je jedan od razloga i taj što Poljska ima oko 2.000 registrovanih divljih svinja, a i ostale države Evrope muče istu muku.

- Jedan od razloga je i taj što Poljska ima oko 2000 registrovanih slučajeva bolesti kod divljih svinja, veliki problem sa Afričkom kugom svinja ima i Nemačka, Mađarska, a u našem okruženju posebno Rumunija, Republika Srpska, naročito region Semberije i Posavina, kao i u Republici Hrvatskoj. Sve to vrši snažan pritisak na Republiku Srbiju - pojasnio je Petrović.

01:52

NAJBITNIJA JE BRZA DIJAGNOSTIKA

Dijagnostikovana je bolest u 32 opštine u Republici Srbiji, ali se sprovodi aktivni nadzor veterinarske službe.

- Tokom ove godine bolest smo do danas dijagnostikovali u 32 opštine u Republici Srbiji i u 13 upravnih okruga. To su: opštinski, Zaječarski, Borski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Šumadijski, Južnobanatski, Srednjebanatski, Južnobački, a od ponedeljka i na teritoriji grada Beograda. Takođe, izvinjavamo se, imamo pojavu ove bolesti i u Sremskom upravnom okrugu, u Moroviću i Surduku - ispričao je.

Veterinarska služba sprovodi intenzivne mere kontrole Afričke kuge kod domaćih svinja, a trenutno se primenjuje aktivan način suzbijanja bolesti.

On je posebno istakao sledeće:

- Najbitnija je brza dijagnostika!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:11

Divlja svinja u Borči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track