OVAKO NIKO NIJE PREŠAO GRČKU GRANICU KAO OVAJ SRBIN! Sada se hvata za glavu, ali je bar izbegao gužvu! Ovo bi mogla da bude KAZNA!
Ne pokušavajte što je on uradio, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

pratio navigaciju umesto znakova

OVAKO NIKO NIJE PREŠAO GRČKU GRANICU KAO OVAJ SRBIN! Sada se hvata za glavu, ali je bar izbegao gužvu! Ovo bi mogla da bude KAZNA!

Društvo -

Svakakve dogodovštine se zbivaju na putovanjima, ali ono što je jedan turista iz Srbije uradio po povratku iz Grčke usijalo je društvene mreže!

On je prošao čuveni granični prelaz Evzoni 29. jula tako što je sasvim slučajno uradio nešto što nikome ne bi palo na pamet! Sad se hvata za glavu, jer ne zna šta može da očekuje, Ono što je sigurno jeste da je izbegao gužvu, ako mu je za utehu.

Uobičajene gužve na Evzoniju
Uobičajene gužve na Evzonijufoto: Kurir

A ovako je opsiao svoj "podvig":

- Vraćali smo se iz Asprovalte prema Srbiji uz pomoć navigacije i negde ispred grčke granice me navigacija navela da skrenem desno. Uskoro posle toga prolazimo neki terminal za kamione, vaga za merenje kamiona, vidim da sam pogrešio ali nastavljam pravo slušajući navigaciju. I posle izlazimo na makedonsku granicu, bukvalno sam zaobišao grčku granicu bez zaustavljanja, bez ikakve kontrole, pregleda pasoša... Pitanje je da li mogu da imam neke posledice zbog toga? Da napomenem, bili smo sa dvas auta, i dalje do kuće nismo imali nikakve probleme na makedonskoj i srpskoj granici - napio je na Fejbuk grupi Grčka info.

Evzoni, granica
foto: Printscreen

Usledili su razni komentari, od onih šaljivih da im da lokaciju preko koje je uspeo da se provuče, do onih ozbiljnih u kojima se naglašava da bi moga da snosi posledice.

- Ništa strašno, samo što ste vi faktički i dalje u EU. Nemate izlazni pečat i nije vam skeniran pasoš da ste napustili EU. Znači, dani dozvoljeni za boravak u EU (90 dana) bez vize vam idu, a prekoračenje je kažnjivo. Sledeci put pratite saobraćajne znakove na putu. Sigurno je bio znak za teretna vozila, a gde idu putnička i autobusi. Pitam se, šta da je tu bila naprimer luka, umesto teretnog terminala - naveo je jedan od pratilaca.

Na granici postoje znakovi, ali ovaj Srbin je slušao navigaciju
Na granici postoje znakovi, ali ovaj Srbin je slušao navigacijufoto: Beta Ap

Drugi mu je poručio da "možete da dobijete zabranu pet godina za ulazak u EU ukoliko nemate izlazni pečat".

Međutim, bilo je i onih koji su tvrdili da u svojim pasošima nemaju izlazne pečate jer kažu da Grci često ih ne udaraju kada napuštate njihovu teritoriju. I tu je dalje nastala polemika da li je to tačno ili nije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja