ZAŠTO JADRANSKO MORE OVIH DANA SVRBI I PECKA: Naučnici otkrivaju razlog misterioznih uboda na koje se sve više žale kupači!
Zavlače se i pod kupaći, Foto: Shutterstock, Ilustracija

nije opasno ali nije ni svejedno

ZAŠTO JADRANSKO MORE OVIH DANA SVRBI I PECKA: Naučnici otkrivaju razlog misterioznih uboda na koje se sve više žale kupači!

Društvo -

Neprijatnosti na letovanju su normalna pojava, od lošeg smeštaja pa do riba na koje kad nagazite najradije bi skinuli kožu sa sebe od bolova ili najezde meduza.

A ono što ovih dana zabrinjava kupače u Jadranskom moru je neprijatan osećaj peckanja dok su u vodi, a posle i svraba. Akvarij Piran je na svojoj Fejsbuk stranici dao objašnjenje:

Plivanje nekad može biti i neprijatno
Plivanje nekad može biti i neprijatnofoto: Profimedia

- U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih treperavih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo namnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1cm - napisano je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom.

Planktonski "krezeis" puževi se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona, navodi se na sjatu N1 Sarajevo.

U Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a do Jadranskog mora ih nose struje iz južnih delova Jadranskog mora.

Ali da li treba da budemo zabrinuti?

- Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima - napisali su u pomenutom institutu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track