IME JOJ JE ŽUEJ ĐE DŽU, ALI SVI JE ZOVU ELI: Mala Kineskinja voli Srbiju, FOLKLOR, odbojku, obožava SLANINU, a evo gde peva!
Foto: Privatna arhiva

SVAKA ČAST

IME JOJ JE ŽUEJ ĐE DŽU, ALI SVI JE ZOVU ELI: Mala Kineskinja voli Srbiju, FOLKLOR, odbojku, obožava SLANINU, a evo gde peva!

Društvo -

Porodica Džu iz Kine preselila se 2016. u Srbiju, a nisu ni slutili da će njihova ćerkica Žuej Đe Džu (11) toliko zavoleti našu zemlju! Ova devojčica pohađa osnovnu školu na srpskom jeziku u Osečini, igra folklor, trenira odbojku, karate, ali ide i na hor!

Žuej svi zovu Eli, te joj, kako kaže njena majka, to dođe ime u Srbiji. Njeni roditelji, majka Hong Đen (Melani) i otac Hua Đin Džu, u Osečini drže prodavnicu i zadovoljni su životom u našoj zemlji.

- Sedam godina živimo u Srbiji, došli smo iz Džeđanga. Jedno vreme smo živeli u Požarevcu, a onda smo se doselili u Osečinu. Ćerka Eli je imala četiri godine kada smo došli ovde, sada ima 11 godina, a u septembru kreće u šesti razred. Kad smo tek došli, bilo je čudnih pogleda, ali ovde u Osečini je mnogo bolje - priča nam Elina majka Melani.

Eli Zhu, Osečina, folklor, Kineskinja
foto: Privatna arhiva

Ne žale se ni na šta.

- Planiramo da ostanemo ovde, nećemo da se selimo. Eli ovde ide u školu, igra folklor, trenira odbojku, odličan je đak - dodaje Melani, koja je naučila da sprema i domaća jela.

Eli sa mamom i tatom
Eli sa mamom i tatomfoto: Privatna Arhiva

Pričali smo i sa Eli (uz odobrenje njene majke). Devojčica, naravno, mnogo bolje govori srpski nego majka, a tokom razgovora sa Melani i mi i ona smo se u nekoliko navrata slatko ismejali pokušavajući da se sporazumemo.

Eli kaže da voli Srbiju.

Eli Zhu, Osečina, folklor, Kineskinja
foto: Privatna arhiva

- Od prvog razreda igram folklor. Dok sam išla u predškolsko, u učionici pored su deca igrala i meni se to dopalo. Rekla sam mami i tati. Igramo dosta koreografija, a meni se najviše dopadaju igre iz Leskovca. Putovala sam sa folklorom, bila sam u Bosni, Vrnjačkoj Banji, Banji Koviljači, na Kopaoniku... - nabraja ova vesela devojčica.

Eli Zhu, Osečina, folklor, Kineskinja
foto: Privatna arhiva

Dodaje da trenira odbojku tri godine, ali i da peva u školskom horu.

- Lepo mi je, deca su me lepo prihvatila, nemam nikakvih problema. Nije mi teško da učim na srpskom, govorim srpski i kineski jezik, a učim engleski i francuski - hvali se Eli.

1 / 4 Foto: Privatna Arhiva

Na pitanje šta najviše voli da jede, odgovara:

- Volim ćevape, kobasice, kupus, a slaninu obožavam!

Živorad Bojčić, predsednik OK Osečina

Eli će biti registrovana kao odbojkašica našeg kluba

Živorad Bojčić, predsednik odbojkašog kluba Osečina, kaže za Kurir da se Eli lepo uklopila i da je lepo prihvaćena.

- Perfektno govori srpski jezik, prati nastavu na srpskom, a kod nas u klubu trenira tri godine i sada su se stekli uslovi za registraciju. Nastupaće za pionirsku ekipu. Uvek dolazi na sve naše utakmice da navija, čak je disciplinovanija od naših devojčica - priča Bojčić.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track