SRBIJU ĆE USKORO POGODITI 2 TOPLOTNA TALASA, A TO NIJE SVE: Detaljna prognoza za avgust, evo da li se očekuju superćelijske oluje
Foto: Printscreen/www.vremeradar.rs, Shutterstock

vremenska prognoza

SRBIJU ĆE USKORO POGODITI 2 TOPLOTNA TALASA, A TO NIJE SVE: Detaljna prognoza za avgust, evo da li se očekuju superćelijske oluje

Društvo -

Premda su jul obeležile gotovo nepodnošljive vrućine i razorne superćelijske oluje, čini se da će, prema najavama meteorologa, avgust biti umereniji.

Iako je u pitanju jedan od najtoplijih i sušnijih meseci na našim prostorima, ove godine vreme neće biti tipično, pa će tako i ovaj avgust izaći iz okvira višegodišnjih proseka.

Prema trenutnim modelima, avgust 2023. biće umereno topao i prosečno vlažan. Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević kaže da bi trebalo da očekujemo dva kraća toplotna talasa koji neće biti tako intenzivni kao julski, kao i da se ne očekuje temperatura blizu 40 stepeni.

lepo vreme, sunčano, toplo vreme
foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

To potvrđuje i sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u kojoj se navodi da će srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imati vrednosti iznad proseka, odnosno za "samo" 1,3 stepena više u odnosu na višegodišnji prosek.

Tako će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta iznositi oko 30,7 stepeni Celzijusa.

Prvi toplotni talas oko 9. avgusta

Lazarević kaže da je prvi toplotni talas prognoziran za 9. avgust i da će biti malo intezivniji nego drugi. Maksimalna temperatura kolebaće se tada oko 35-36 stepeni Celzijusa.

"Drugi toplotni talas uslediće vrlo brzo nakon prvog, već oko 15. avgusta i tada očekujemo nešto prijatniju temperaturu oko 31-32 stepena", kaže Lazarević.

Kada je reč o srednjoj jutarnjoj i maksimalnoj temperaturi, ona će biti malo iznad proseka ako gledamo višegodišnje podatke.

"Srednja jutarnja na teritoriji cele Srbije kolebaće se oko 20 podeljka, dok će maksimalna biti oko 30", dodaje ona.

kiša, nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Padavine malo iznad proseka

Operativni bilten RHMZ najavljuje da se i u periodu od 9. do 11. avgusta očekuju prolazna naoblačenja sa kišom mestimično ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, pri čemu će postojati i uslovi za pojavu vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama.

Lazarević ističe da će padavine, takođe biti malo iznad granice višegodišnjeg proseka.

"U proseku bi za ceo mesec trebalo da padne oko 50 litara po metru kvadratnom", kaže ona i nastavlja:

"Ono što je izvesno, jeste da nas tokom avgusta ne očekuju suše i velike tropske vrućine, po čemu je inače avgust i poznat na našim prostorima".

Moguće lokalne nepogode

Međutim, kada je u pitanju formiranje superćelijskih oluja, meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković ističe da je teško i nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Za njihovo formiranje neophodno je da postoji velika količina vlage u vazduhu, ali i velika razlika u temperaturi između vazdušne mase koja nam stiže sa severa i ona koje se nalazi iznad Mediterana"

kiša, nevreme
foto: Nemanja Nikolić

Objašnjava da su tokom jula superćelijske oluje nastajale i razvijale se upravo u danima kada je temperatura prelazila 35 stepeni, dok je sa severa stizala hladnija vazdušna masa, odnosno hladan front. U ovom slučaju to bi značilo da bi do razvoja superćelijskih oluja upravo moglo doći u periodu dva toplotna talasa u prvoj polovini meseca.

"S obzirom na to da se za avgust prognoziraju temperature oko proseka i da će živa u termometru retko prelaziti 35 stepeni, nema naznaka da ćemo imati još superćelijskih oluja", kaže Gojković i nastavlja:

"Lokalnih nepogoda će svakako biti, pogotovo u prvoj polovini meseca, dok prognostički modeli za drugu polovinu najavljuju nešto stabilinije vreme".

Kurir.rs/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja