NOVE IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU: Stručnjak objasnio kako će mere DIREKTNO UTICATI NA VOZAČE: Biće obazriviji i VODIĆE RAČUNA!
Milan Vujanić, Foto: Kurir Televizija

kurir tv

NOVE IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU: Stručnjak objasnio kako će mere DIREKTNO UTICATI NA VOZAČE: Biće obazriviji i VODIĆE RAČUNA!

Društvo -

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji, gostovao je u emisji Puls Srbije u razgovoru sa voditeljima o novim izmenama zakona sa voditeljima emsijie.

Šta donosi nove izmene zakona obezbednosti saobraćaja?

Profesor Vujanić ističe da je važno govoriti o ovim merama i ostaviti prostora za tumačenje. Posebno se osvrnuo na odlučujuću meru - privremeno oduzimanje vozila za osamdeset vrsta prekršaja. Pitanje koje se postavlja je hoće li ova mera zaista doprineti većoj bezbednosti u saobraćaju.

- Mnogi od ovih prekršaja su dobro poznati - prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstancija i drugi. Svaki put kad vozačima zapretite oduzimanjem vozila ili prava na upravljanje, oni odmah reaguju s velikom pažnjom. To znači da će, ako se uzmu u obzir ove prekršaje, vozači biti obazriviji i voditi više računa - navodi profesor.

Jedan od argumenata za ovakve mere je i taj što se postupci vezani za prekršaje ne odvijaju brzo. Procesuiranje prekršaja može potrajati godinu dana, pa i više. Ovaj problem treba uzeti u obzir kako bi mere bile efikasne.

- Zbog toga je važno usaglasiti ponašanje s zakonom o bezbednosti saobraćaja. Pravila su uvedena da bi svi znali kako da se ponašamo u saobraćaju i kako bismo svi igrali po istim pravilima. Na taj način sprečavamo rizik i ne bezbedne situacije - naglasio je Vujanić.

MIlan Vujanić
foto: Kurir tv

Kada je reč o statističkim podacima o bezbednosti u saobraćaju, profesor iznosi zanimljive informacije. U periodu od 2001. do 2014. godine, zabeležen je drastičan pad broja poginulih, povređenih i saobraćajnih nezgoda. Srbija je tada dostigla prosek evropskih zemalja, iako nije bila članica Evropske unije.

- Međutim, od 2014. godine broj poginulih stoji na 536, što nas navodi na pitanje zašto smo nakon uspešnih 15 godina smanjenja broja poginulih ponovo stagnirali. Očigledno je da su nove mere potrebne kako bismo postigli bolje rezultate - objasnio je Vujanić.

05:05

NOVE IZMENE ZAKONA U SAOBRAĆAJU

Kada je reč o novim dopunama zakona, jedna od kontroverznih tačaka je definicija lakih električnih vozila. Trotineti, koji često predstavljaju izazov u saobraćaju, biće obuhvaćeni zakonom, dok električni bicikli ostaju van zakona.

- Ovo je mali previd u definiciji lakog električnog vozila, ali s obzirom na problematiku sa trotinetima, definitivno je važno da ih zakon reguliše kako bismo poboljšali bezbednost u saobraćaju - zaključuje Vujanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

00:18

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA PUTU NIŠ - KURŠUMLIJA: Vozač mercedesa se sudario sa dva vozila, POGINUO na mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track