"PATRIJARH PAVLE JE BIO STROG SAMO U JEDNOM SLUČAJU" Janjić odgonetnuo: Rođen je kao svako drugo dete, ZBOG OVOGA JE POSTAO VELIKI
Foto: Kurir TV, DIMITAR DILKOFF / AFP / Profimedia

kurir tv

"PATRIJARH PAVLE JE BIO STROG SAMO U JEDNOM SLUČAJU" Janjić odgonetnuo: Rođen je kao svako drugo dete, ZBOG OVOGA JE POSTAO VELIKI

Društvo -

U srpskom kolektivnom pamćenju, ime patrijarha Pavla zauzima posebno mesto - simbol duhovne dubine, blagosti i posvećenosti.

Pored svoje duboke posvećenosti veri, patrijarh Pavle je bio poznat po svojoj skromnosti. Njegova čuvena rečenica "Nemam ništa, a imam sve" odražava njegovu filozofiju jednostavnog života i odbacivanja materijalizma.

Gost Pulsa Srbije koji se, između ostalog, bavio likom i delom, te je propagirao mudrosti patrijarha je prof. dr Jovan Janjić, pisac i pravnik.

00:50

PATRIJARH PAVLE JE BIO STROG SAMO U JEDNOM SLUČAJU Janjić odgonetnuo: Rođen je kao svako drugo dete, ZBOG OVOGA JE POSTAO VELIKI

Rekao je da je patrijarh Pavle rođen kao i svi mi, samo što je prihvatao, gledao na svet otvorenim očima i bio istrajan u tome:

- Svi se mi rađamo isti. Neko sa više darova, neko sa manje, ali kažu kome je više dato od njega se više traži. Kao i patrijarh, nije on rođen kao svetac, on je rođen kao i svi mi, kao svako drugo dete. Ostao siroče sa tri godine, sa šest godina svi su mislili da je umro. Ali ta borba u životu, kada prihvatate, gledate na svet otvorenih očiju i borite se sa svim iskušenjima. Vi sledite svoj put i postanete istrajni u tome, nema šanse da je neko mogao patrijarha da nagovori na nešto drugo. Kažu da je bio blage naravi, i jeste, ali kada treba da bude istrajan tu je bio i te kako strog. Strog prema sebi pre svega.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:28

MAJKU POZNATOG MUZIČARA ZAMONAŠIO PATRIJARH PAVLE Kada je umirala dogodilo se pravo ČUDO! Otišla je sa tajanstvenim saputnikom?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track