UDRUŽENJE PACIJENATA O PREDLOGU MINISTARKE ZA BOLOVANJA: "Imamo saznanja o zloupotrebama!" OVAKO neki dobiju PLAĆENO ODSUSTVO!
Foto: KURIR

izmene zakona

UDRUŽENJE PACIJENATA O PREDLOGU MINISTARKE ZA BOLOVANJA: "Imamo saznanja o zloupotrebama!" OVAKO neki dobiju PLAĆENO ODSUSTVO!

Društvo -

Uskoro lekar opšte prakse neće moći pacijentu da otvori bolovanje duže od dve nedelje, onaj ko bude želeo da ga produži moraće na komisiju, a kako kaže Biljana Dabić iz udruženja za zaštitu prava pacijenata na savesno lečenje "Help", ovo će sprečiti zloupotrebe bolovanja.

Procenjuje se da je tokom prošle godine 40.000 ljudi u Srbiji koristilo lažna bolovanja, a Dabićeva kaže da njihovo udruženje ne vidi nikakav problem u ovom predlogu.

- Imamo saznanja da pacijenti nekad koriste i zloupotrebe bolovanje. Recimo lekar može da da nekom bolovanje mesec dana, a da je pacijentu realno potrebno 10 dana. Po novom predlogu pacijent bi morao nakon dve nedelje da ide na komisiju i mi u tome ne vidimo problem - rekla je Dabić za Kurir.

doktor, lekar
foto: Shutterstock

Predlog ministarke otvorio je mnoga pitanja, a jedno od njih je i šta ukoliko tokom dve nedelje bolovanja pacijentu ne bude zakazan neophodni pregled kod lekara specijaliste, odnosno kakva su prava pacijenata u tim situacijama.

Iz Sekretarijata za zdravstvo, Sektora za zaštitu prava pacijenata odgovorili su za Kurir da je u delu koji se odnosi na Zakon o pravima pacijenata potrebno imati u vidu odredbu koja propisuje da u slučaju da ne postoje uslovi da se medicinska mera pruži odmah, pacijent ima pravo na zakazivanje pregleda, dijagnostickih procedura, kao i drugih medicinskih mera i postupaka u najkraćem mogućem roku.

- Pacijent koji smatra da mu je postupkom zdravstvenog radnika uskraćeno ovo pravo, može podneti prigovor saglasno Zakonu o pravima pacijenata načelniku odeljenja, direktoru Doma zdravlja ili savetniku za zaštitu prava pacijenata, budući da potvrde o privremenoj sprečenosti za rad, kao i doznake koje se izdaju po okončanju razloga za prestanak bolovanja izdaje izabrani lekar. U slučaju da pacijent podnese prigovor savetniku pacijenata ukoliko smatra da mu je uskraćeno pravo na poštovanje pacijentovog vremena, savetnik pacijenata pokrenuće postupak po prigovoru - navode oni.

Podsetimo, Ministarka zdravlja Danica Grujičic je istakla da izmene Zakona predviđaju da će lekari opšte medicine ubuduće pacijentima moći da otvore bolovanje bez provere komisije najduže dve nedelje, a ne dva meseca, kao što je do sada bio slučaj.

- Mnogo je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58. dana od trenutka otvaranja bolovanja, odnosno baš onda kada više ne mogu da budu na bolovanju bez odluke komisije. Izmenama Zakona želimo da sprečimo zloupotrebe - rekla je Grujičić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track