U SRBIJI PRIJAVLJENE NEŽELJENE REAKCIJE NA "OZEMPIK": Sumnja se da izaziva suicidne misli, a mnogi ga koriste za mršavljenje!
Foto: Shutterstock

opasno dejstvo

U SRBIJI PRIJAVLJENE NEŽELJENE REAKCIJE NA "OZEMPIK": Sumnja se da izaziva suicidne misli, a mnogi ga koriste za mršavljenje!

Društvo -

Dok Evropska agencija za lekove (EMA) ispituje moguće povezanosti između primene lekova za lečenje gojaznosti i suicidnih ideja i ponašanja, Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije je do 7. avgusta ove godine prijavljeno ukupno 10 slučajeva neželjenih reakcija na lek "ozempik", koji su naši građani masovno koristili i za lečenje gojaznosti, mada mu je prvobitna namena lečenje dijabetesa tip 2.

Naime, EMA trenutno na oko 150 prijavljenih slučajeva iz EU i Sjedinjenih Američkih Država ispituje da li samoubilačke misli izazivaju lekovi za lečenje gojaznosti "saksenda" i "vigovi", kao i medikament "ozempik", čija je nestašica bila zabeležena i kod nas jer su ga ljudi koristili za mršavljenje nakon reklama na društvenim mrežama.

lekovi
foto: Printscreen

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije poručuju za Kurir da su do 7. avgusta ove godine imali prijavljeno ukupno 10 slučajeva neželjenih reakcija na lek "ozempik".

- Slučajevi su prijavljeni od zdravstvenih radnika, pacijenata i nosioca dozvole za lek. U prijavljenim slučajevima ispoljeno je ukupno 35 neželjenih reakcija. Prema klasifikaciji po sistemima organa, najveći broj neželjenih reakcija pripadao je sledećim klasama: gastrointestinalni poremećaji (10), povrede, trovanja i proceduralne komplikacije (tri), poremećaji metabolizma i ishrane (dva), poremećaji nervnog sistema (dva). Najčešće prijavljene neželjene reakcije su: mučnina (šest), povraćanje (šest), opstipacija (dva) i dijareja (dva) - naveli su iz ALIMS.

Podsetimo, "ozempik" je među prvima na listi najpretraživanijih lekovima na sajtovima apoteka u Srbiji. Iako je registrovan za lečenje dijabetesa, poslednjih meseci postao je poznat široj javnosti kada je obelodanjena njegova zloupotreba. Kako je i Kurir ranije pisao, mnoge žene, iako ne boluju od dijabetesa, zloupotrebljavale su ovaj lek i pile ga da bi mršavile.

Zbog iznenadne velike potražnje na tržištu Srbije je nastala nestašica leka od koga život zavisi ljudima koji se leče od dijabetesa tipa 2. RFZO je pokrenuo postupak protiv 46 zdravstvenih ustanova zbog nepravilnosti u prepisivanju "ozempika" pacijentima.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track